Irodallam Adorjáni Bálinttal

2014. február 09.
Új, zenés irodalmi sorozat a Radnóti Színházban! Életre kelnek az irodalmi szalonok hagyományai, és minden hónapban a társulat tagjai közül kerül sorra valaki, hogy a számára kedves-fontos szerzők műveit mondja, szavalja, mesélje vagy dalolja.

Egy irodalmi est ínyenceknek – sok-sok dallal és zenével. Most vasárnap, február 9-én Adorjáni Bálint és Dinyés Dániel Szabó Lőrinc-estjét láthatjuk a Radnóti Színházban.

Szabó Lőrinc egyidős a huszadik századdal, melynek már fiatalon egyik legkiválóbb költőjévé vált. Önmagáról és a világról is lesújtó véleménye volt, amit páratlan finomsággal és kedvességgel tudott költészetté varázsolni. Babits – korán felismerve tehetségét – tanítványává és barátjává fogadta, és Tóth Árpáddal közösen maguk mellé vették, hogy együtt fordítsák le Baudelaire életművét. Szabó Lőrinc élete során több ezer verset ültetett át magyar nyelvre. Baudelaire, Verlaine és Villon költészete többek között neki köszönhetően vált a hazai irodalmi kultúra részévé.
Költészete – akárcsak személye – szenvedélyes, szemérmetlen és konok.

Adorjáni Bálint a gazdag életműből egy szubjektív válogatást kínál estjében, amihez a zenei atmoszférát Dinyés Dániel teremti meg.