Kultúrtitkok: Bárdos András

2014. február 15.
Ha én nő volnék című összeállításunk egyik szereplője, Bárdos András a klasszikus zenék mellet dubstepet is hallgat, és könyvet is ajánl nektek a férfi lélekről.

 

Van kedvenc kortárs magyar íród?

Talán nem túl fantáziadús a válasz, de leginkább Parti Nagy, Nádas, Esterházy és Petri művészetét kedvelem.

Mit láttál legutóbb színházban?

Mivel héttől dolgozom, este nem igazán tudok színházba menni, így délutáni előadásokat szoktunk megnézni a gyerekekkel. Legutóbb a Mary Poppins-t láttuk. Szerintem nagyon tanulságos történet, főleg a férfiak számára. Az én interpretációmban arról szól ez a darab, hogy a női attribútumok hogyan győzik le a férfi attribútumokat; hogyan változtatják át a versenyt együttműködéssé, a gonoszságot jósággá, az oda nem figyelést törődéssé. Mary Poppins nem azért jött a Banks családhoz, hogy a gyerekeket megmentse, velük nincsen semmi probléma. Az apukát kellett megtanítani bizonyos dolgokra, és Mr. Banks a történet végére gyakorlatilag fel is veszi ezeket a legfontosabb női jellemvonásokat.

Milyen típusú zenéket hallgatsz?

Érdekes, hogy zenében mennyire széleskörű és színes az ízlésem. Don Jovannitól a dubstepig mindenfélét hallgatok. A gyerekektől is sokat tanulok ezen a téren, a dubstep például a fiamtól jött egy-két évvel ezelőtt. De még a rap világát is nagyon kedvelem.

Ki az a színész, akinek minden filmjét megnézed?

Sok ilyen van. Jack Nicholson, Marlon Brando, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio nagy kedvenceim. DiCaprionak remélem már egy Oscar is jut idén, nagyon megérdemelné A Wall Street farkasáért. Ha rendezőről van szó, akkor egyértelműen Martin Scorsese a legnagyobb favoritom, minden filmjét többször is láttam.

Melyik könyvet ajánlanád, amit egy nőnek mindenképpen érdemes elolvasnia?

Miért ajánlanék más könyvet egy nőnek, mint egy férfinak? Nem tudom, hogy nőknek külön lehet-e könyvet ajánlani. De ha mégis fenntartjuk ebben a formában a kérdést, akkor Charles Bukowski Nők című írását mondanám. Minden nőnek ajánlom, aki meg akarja ismerni a klasszikus férfi lelket, ugyan bizonyos szempontból megsemmisítő, de minden nőnek jó szembesülni ezzel.

Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán