Gyerekprogram Győrben

2014. február 16.
A kultúra megszerettetése a gyerekekkel bizony nem egyszerű feladat. A legjobb, ha játékosan tesszük: ebben segít a Vaskakas Bábszínház, Győr-Moson-Sopron megye egyetlen működő bábszínháza.

A több mint húsz éves múltra visszatekintő társulat, az országosan ismert Győrkőcfesztivál szervezője új előadással jelentkezik február 16-án Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története címmel. A gyermeki cím mögött azonban nem csupa vidámság és kacagás rejlik: a közönség – gyermekek és felnőttek egyaránt – sokat tanulhatnak a történetből magányról, kirekesztettségről és másságról.

Hanyistók egy pikkelyekkel borított fiúgyermek, akit kapuvári halászok fognak ki a Király tóból. Innen indul a mese: a félig ember, félig hal fiú a kapuvári várban lel menedékre, ahol meg is keresztelik. Hogyan boldogul egy furcsa teremtmény az emberek között? Elfogadják, kitaszítják – esetleg szívükbe zárják? Megannyi kérdés merül fel a bábelőadás kapcsán, amelyet a Vaskakas Blattner Géza-díjas rendezője, Tengely Gábor állít színpadra.

A legendát megálmodó társulat nem csupán a bábelőadás hagyományát tartja életben, de számos elismerést is bezsebelt már. 2002-ben a magyar társulatok közül az elsők között kapta meg a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA nagydiplomáját. Történetének húsz éve alatt a Vaskakas vendégszerepelt – és díjakat is kapott – többek között spanyolországi, franciaországi, finnországi és kínai nemzetközi fesztiválokon is. Metamorfózis (Fehérvarázs) című produkciójuk az UNIMA legutóbbi világtalálkozóján elnyerte a legjobb szcenográfia díját.

A bábjáték művészet, és ami művészet, azzal érdemes foglalkozni és megismertetni minél nagyobb közönséggel. Látogassunk el a Vaskakas Bábszínházba!