Női rendezők a Titanicon

2014. április 03. |

Az április 4-12. között végre ismét Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, ahol idén a női alkotók különösen nagy számban képviseltetik magukat. Nem szabad kihagyni!

Mozirajongók figyelem! 25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztva nézhetjük meg idén a fesztiválon, melyek közül tíz film egészen új, 2014-es alkotás, és ezek közül ötnek az idei Sundance-n volt a világpremierje.

Öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón rendezik meg a Titanicot, amelyet John Michael McDonagh filmje, a hit és moralitás témáját sokrétűen bemutató, sötét humorú Kálvária című angol-ír dráma nyit, amelyben a főszereplő Brendan Gleeson élete eddigi egyik legjobb alakítását nyújtja.

A dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillere

Női rendezőkből sem lesz hiány idén! Két női rendező is versenyben van a Hullámtörők Díjért: a ragyogó tehetségű bolgár Maya Vitkova írónő drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus első filmje, a Viktoria és a svéd Anna Odell Az osztálytalálkozó (The Reunion) című alkotása. Az Európai történetek szekcióban szintén két rendezőnő munkáját láthatjuk: a dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillerét, illetve a Mister John-t Christine Molloy és Joe Lawlor rendezésében. A Világkörüli út blokkban is feltűnik két női alkotás: a kanadai Louise Archambault érzékeny drámája, Gabrielle, valamint Mariana Rondón Göndör fürtök (Pelo Malo) című, Thessalonikiben FIPRESCI-díjat nyert drámája. A Zene mindenkinek szekcióban Sini Anderson filmje A punk csaj (The Punk Singer), egy női páros, Maria Demopoulos és Jodi Wille The Source Family című munkája és Lily Keber Az Öböl maharadzsája: James Booker tragikus élete (Bayou Maharajah: The Tragic Genius Of James Booker) című dokumentumfilmje fut majd. A Filmdokk-ban három, nő által rendezett filmet mutat be a Titanic: Gabriela Cowperthwaite Blackfish – egy kardszárnyú delfin története című dokuját, a dán Dunhild Westhagen Magnor Az optimisták című művét, valamint a szintén dán Berit Madsen filmjét, a Sepideh-et.

A dán Berit Madsen filmje, a Sepideh

Egy kis magyar extra: Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs kisfilmje, a Symphony no. 42 is látható lesz a Titanicon, a Lovak és emberek kísérőfilmjeként.

Részletes program itt!

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten izland

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten