Női rendezők a Titanicon

2014. április 03.
Az április 4-12. között végre ismét Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, ahol idén a női alkotók különösen nagy számban képviseltetik magukat. Nem szabad kihagyni!

Mozirajongók figyelem! 25 nemzet 52 alkotását 7 szekcióba osztva nézhetjük meg idén a fesztiválon, melyek közül tíz film egészen új, 2014-es alkotás, és ezek közül ötnek az idei Sundance-n volt a világpremierje.

Öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón rendezik meg a Titanicot, amelyet John Michael McDonagh filmje, a hit és moralitás témáját sokrétűen bemutató, sötét humorú Kálvária című angol-ír dráma nyit, amelyben a főszereplő Brendan Gleeson élete eddigi egyik legjobb alakítását nyújtja.

A dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillere

Női rendezőkből sem lesz hiány idén! Két női rendező is versenyben van a Hullámtörők Díjért: a ragyogó tehetségű bolgár Maya Vitkova írónő drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus első filmje, a Viktoria és a svéd Anna Odell Az osztálytalálkozó (The Reunion) című alkotása. Az Európai történetek szekcióban szintén két rendezőnő munkáját láthatjuk: a dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillerét, illetve a Mister John-t Christine Molloy és Joe Lawlor rendezésében. A Világkörüli út blokkban is feltűnik két női alkotás: a kanadai Louise Archambault érzékeny drámája, Gabrielle, valamint Mariana Rondón Göndör fürtök (Pelo Malo) című, Thessalonikiben FIPRESCI-díjat nyert drámája. A Zene mindenkinek szekcióban Sini Anderson filmje A punk csaj (The Punk Singer), egy női páros, Maria Demopoulos és Jodi Wille The Source Family című munkája és Lily Keber Az Öböl maharadzsája: James Booker tragikus élete (Bayou Maharajah: The Tragic Genius Of James Booker) című dokumentumfilmje fut majd. A Filmdokk-ban három, nő által rendezett filmet mutat be a Titanic: Gabriela Cowperthwaite Blackfish – egy kardszárnyú delfin története című dokuját, a dán Dunhild Westhagen Magnor Az optimisták című művét, valamint a szintén dán Berit Madsen filmjét, a Sepideh-et.

A dán Berit Madsen filmje, a Sepideh

Egy kis magyar extra: Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs kisfilmje, a Symphony no. 42 is látható lesz a Titanicon, a Lovak és emberek kísérőfilmjeként.

Részletes program itt!