Magyar operacsillag duplázik a Metropolitan színpadán

2014. április 13.
A következő évre két szerepre hívta meg énekelni Molnár Leventét a New York-i Metropolitan Opera, és az egyikben a világhírű szoprán, Anna Netrebko lesz az egyik partnere. A fiatal magyar baritonnak már 2018-ra is vannak külföldi felkérései. Molnár Levente és kedvese, Mester Viktória operaénekesnő jelenleg Németországban próbálja A kékszakállú herceg várát, ami durva párterápia a szerelmes művészeknek.

Egyre fényesebben ragyog Molnár Levente csillaga. A 31 éves művész egymás után kapja a nemzetközi felkéréseket. A fiatal baritont a világ egyik legjelentősebb dalszínháza, a New York-i Metropolitan Opera korábban már meghívta egy szerepre a 2015-ös évre, ami önmagában is hatalmas szakmai elismerés, ám az valódi szenzációnak számít, hogy a felkérést hamarosan egy újabb követte.

Molnár Levente jövőre a Bohémélet és a Don Pasquale című előadásokban lép színpadra New York-ban. Partnerei a nemzetközi operavilág sztárjai lesznek: a Bohéméletben Anna Netrebko orosz szoprán, míg a Don Pasquale-ban a román szoprán, Angela Gheorghiu és Juan Diego Florez perui tenor.

Molnár Levente nemcsak Észak-Amerikában, hanem a budapesti Magyar Állami Operaházban, illetve Európában és Ázsiában is számos helyen énekel a következő években, hiszen a naptárában 2018-ig vannak már bejegyzések. A magyar művész Berlinben, Bécsben, Bordeaux-ban, Münchenben, Koppenhágában, Londonban, Tokióban és Madridban is meghódította már az operaszínpadokat, és több városba visszavárják. A baritont a következő években biztosan hallhatja énekelni a londoni Covent Garden közönsége, jövőre bemutatkozik a zürichi Opernhaus-ban, újra énekel a müncheni Bayerische Staatsoper-ben és a tokiói New National Theatre-ben, valamint tartanak az egyeztetések dél-amerikai előadásokról is.

Molnár Levente jelenleg Németországban próbál a Theater Freiburg új produkciójában, ahol Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című művének címszerepét alakítja. Azon túl, hogy magyarként külföldön most először énekelheti el a magyar zeneirodalom egyik legfontosabb operaszerepét, más szempontból is különleges számára ez a feladat. A darab női főszerepét, Juditot ugyanis Mester Viktória mezzoszoprán énekesnő alakítja, aki a magánéletben is Levente párja. A művészek dolgoztak már korábban együtt, de először lehetnek partnerek Bartók művében. A szerelmeseknek nem várt élményt is hozott a közös munka.

„Nem fogok szépíteni, hanem őszintén bevallom, hogy a próbafolyamat mostani szakaszában nincs ránk túl jó hatással ez a darab. A kékszakállú herceg vára ugyanis egy nagyon komoly pszichodráma a szerelemről. Két egymástól távol álló ember, egy férfi és egy nő próbál egymáshoz közeledni a végkifejletig. Nagyon mélyre kell ásnunk magunkban ahhoz, hogy jó alakítást nyújthassunk a színpadon, ráadásul mindketten exhibicionisták vagyunk, ami időnként feszültséget okoz. Vikivel évek óta együtt élünk, erős a kapcsolatunk, de Bartók műve most olyan nekünk, mint egy érzelmi hullámvasút vagy egy durva párterápia” – mondta Molnár Levente.

A végeredményt, vagyis a kész előadást április 26-tól láthatja a közönség Freiburgban.