Ma van a jazz ünnepe

2014. április 30.
Ma van a Nemzetközi Jazznap. Jobbnál jobb programokat találhatunk országszerte a műfaj előtt tisztelegve – ráadásul ingyen.

Karosi Júlia Quartet

A világhírű jazz-zongorista, Herbie Hancock javaslatára 2011 novemberében az UNESCO április 30-át Nemzetközi Jazznappá nyilvánította. Idén Magyarország a világon is egyedülállónak számító kezdeményezéssel csatlakozik az eseménysorozathoz: az országban és határon túli városokban ingyenesen vehetünk részt az aznapi jazzkoncerteken. Ez az első olyan ingyenes és az egész országra kiterjedő rendezvény, amelynek elsődleges célja a műfaj népszerűsítése.

Az ötlet a Művészetek Palotájában megrendezett Jazz Showcase szakmai fórumán született az év elején, eddig összesen huszonhárom helyszín és közel száz előadó állt az akció mellé. A legtöbb koncertre a Művészetek Palotájában kerül sor, ahol délutántól késő estig olyan fellépők váltják egymást a színpadokon, mint a Rafael Márió Trió, a Karosi Júlia Quartet (az énekesnővel készült interjúnkat holnap olvashatják), a Santa Diver, Burján Orsolya és a Pálinkálom és a Balogh Tamás Quartet.

Mivel a Müpa Jazzműhely sorozatának áprilisi előadása is épp 30-ára esik, a Nemzetközi Jazznap szellemében a Müpa az 1705, vagyis a Kaltenecker Zsolt, Dés András és Piri Béla trió és Wolfgang Muthspiel már hónapokkal korábban meghirdetett koncertjét is ingyenessé teszi. A részvétel a honlapon történő regisztrációval lehetséges.

Az Orfeum is csatlakozott a kezdeményezéshez. Farkas Gábor Gábriel és zenekara SINATRA & FRIENDS című, múltba repítő műsorukkal lépnek színpadra aznap este. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Nat King Cole, Mel Tormé, Tony Bennett, Liza Minnelli, valamint Tom Jones ismert és kedvelt dalait idézik fel.

További programokról itt olvashatsz!