A női test eltáncolva

2014. május 23.
Nem mindennapi bemutatót láthatunk május 23-án a Nemzeti Táncszínházban. Négy ország koreográfusa két hónapos próbafolyamat és több éves előkészítő munka után állította színpadra a Woman, BODY című koprodukciót.

A női test ősi, kultúráktól független gyökereit, valamint az e gyökerekből táplálkozó hajtások különbözőségeit és egyezőségeit kutatja a ma bemutatásra kerülő darab. A koreai Kim Yunjung, a mexikói balett-táncosként végzett Gabriela Cuevas Abitia és a thai butoh műfaj nagykövetének tartott Sonoko Prow mellett a négyest magyar oldalról Batarita erősíti.

A nemzetközi alkotócsapat tagjaival Batarita külön-külön már dolgozott együtt, négyen először, viszont csak 2013-ban találkoztak Thaiföldön, ahol egymásnak vezetett tréningek és próbák keretében ismerhették meg mélyebben egymás gondolatait és mozgásvilágát. A kreatív gyakorlatokon túl napi rendszerességgel gyakorolták a Release (ellazulás) technikáját, a butoh-t, különböző hangképző technikákat és a meditációt. Az egyhónapos együttélés, a megélt örömök, feszültségek, az egymásrautaltság mind közelebb hozták a világ különböző pontjairól érkező koreográfusokat.

Aztán a munka Budapesten folytatódott, a város egyik napfényes próbatermében, ahol végül megszületett a végleges produkció.

Az estét a négy koreográfus által készített és előadott szólódarabok teszik kerekké, betekintést engedve az alkotók egyéni nyelvezetébe is.