Irodalmi oázis – Grecsótól John Rambóig

2014. június 11.
Lapozz bele a városba! - idén ezzel a felkiáltással indul útjára a Margó Irodalmi Fesztivál, amely beköltözik a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

Június 11. és 15. között rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, amelynek fő programja ebben az évben is az Irodalom Éjszakája: 21 író 7 rendhagyó és népszerű helyszínen mutatja be művét, a szerzők és szövegek kimozdulnak megszokott közegükből, az este folyamán a résztvevők felfedezik Budapest ismeretlen arcát, és a programhelyszínek között vándorolva találkozhatnak kedves alkotóikkal, illetve olyan írók műveivel ismerkedhetnek meg, akikről talán még sosem hallottak.
Grecsó Krisztián, Háy János, Rakovszky Zsuzsa, Lackfi János, Lovasi András és John Rambo – csakhogy párat említsünk a Margó idei résztvevői közül.

A sorolt nevek közt talán Rambo neve válik ki, joggal, bár az utóbbi időben ő is – bizonyos mértékben – a magyar irodalom interpretálójává vált, mikor a neten – mások mellett – megjelent, Nagy László versét szavalva. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója, Boldizsár Péter – a Margó keretében – a költészetet és a popkultúrát társítja, ismert filmrészletek jeleneteire vágja rá az elszavalt klasszikus magyar verseket. Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét tehát majd John Rambo mondja el. A kiállításon a népszerű internetes sikertörténetet helyezik más perspektívába.

Ahogy azt már megszokhattuk: számos felolvasás és koncert található a programok között, mégis a szokásostól eltérően, új kontextusban találkozhatunk írókkal, költőkkel, zenészekkel és műveikkel. Ilyen lesz például Háy János és Beck Zoltán (30Y) estje, a rockzenész és az író, a szépirodalom és a popkultúra határbontása, de a 2 Dés a 2 Grecsó az irodalom, a zene és a tánc találkozását mutatja be.

A Margó központi helyszíne ez alkalommal a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz, de a város több pontján zajlanak érdekesebbnél érdekesebb programok.