Wagner-napok a Művészetek Palotájában

2014. június 21.
Június 22-én Wagner legromantikusabb zenedrámája, a Tannhäuser csendül fel – címszerepben a világhírű amerikai hőstenorral, Stephen Goulddal –, amely könnyen befogadható, örökérvényű erkölcsi mondanivalója, és fülbemászó nyitánya révén a mester életművével még csak most ismerkedőknek is különösen ajánlott.

A teljes címén Tannhäuser és a wartburgi dalnokverseny című háromfelvonásos opera librettóját maga a zeneszerző írta egy 13. századi monda és a 16. századi Dannhauser ének alapján. A mű elején minden idők egyik legfülbemászóbb dallamú nyitánya előlegezi az opera kortalan aktualitású fő konfliktusát, a férfiszív örök dilemmáját: a keresztényi, tiszta szeretet, és a bűnösnek bélyegzett, érzéki szerelem ellentétét. (Olvasd el korábbi kedvcsinálónkat!)

Az opera a neves német rendező, Matthias Oldag komoly sajtóvisszhangot kapott, 2012-es rendezésében lesz látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A címszerepet éneklő amerikai Stephen Gould napjaink egyik legkeresettebb hőstenorja, és idei fellépése egyben évforduló is, hiszen éppen egy évtizede lépett először színpadra Bayreuthban Tannhäuserként.

Bővebben itt!