Amerikai jazz-sztárok magyar zongoristával

2014. június 23.
A tengerentúlon óriási sikereket arató magyar jazz-zongorista, Szabó Dániel két év után újra Magyarországon koncertezik. Június 24-én igazi legendákkal érkezik a Művészetek Palotájába. Triójának tagjai korunk egyik legnagyobb hatású dobos-zeneszerzője, Peter Erskine, és az egyik legfoglalkoztatottabb nyugati parti nagybőgős, Edwin Livingston, akit tavaly Natalie Cole zenésztársaként hallhatottunk a Müpában.

Szabó Dániel zeneakadémiai tanulmányai után master diplomáját az Egyesült Államokban szerezte meg. Már ekkor olyan világhírű zenészekkel került napi munkakapcsolatba, mint Danilo Perez, Bob Brookmeyer vagy Jerry Bergonzi. Emellett közös lemezt készített Kurt Rosenwinkellel és Chris Potterrel is. Két éve doktori képzése miatt tért vissza Amerikába, ahol a University of Southern California hallgatójaként Alan Pasqua, Vince Mendoza, Peter Erskine és Bruce Broughton tanítványa. Jelenleg szimfonikus zenekarra, kamaraegyüttesre, big bandre, jazz kombóra és zongorára is ír műveket, valamint filmzeneszerzéssel is foglalkozik. Emellett aktívan tanít is a nagy presztízsű intézményben.

Los Angelesben találkozott Peter Erskine professzorral, az amerikai jazzélet egyik élő legendájával, aki a Weather Reportban Jaco Pastoriusszal megismételhetetlen ritmusszekciót alkotott. Később a Steps Ahead és a Bob Mintzer Big Band dobosaként tevékenykedett, pályafutása során ötszáznál is több albumon közreműködött, többek között Diana Krall, Chick Corea, Joni Mitchell, Al Di Meola, Eliane Elias, Miroslav Vitouš és Jan Garbarek lemezein. A névsort olvasva nem kis elismerés, ha Szabó Dánielről így nyilatkozott: „Szabó Dánielt kivételes, lenyűgöző tehetségnek ismertem meg – zongoristaként éppúgy, mint zeneszerzőként”. Ráadásul Edwin Livingston bőgős mellett ő a harmadik főszereplő a magyar zongorista 2014 februárjában megjelent első amerikai albumán.

A Song From There kivétel nélkül Szabó Dániel szerzeményeit tartalmazza, amelyek karakterét a ritmusszekció mindkét illusztris tagja azonnal megérezte, és olyan könnyedséggel adták elő őket először még 2013 márciusában a Blue Whale klubban, mintha mindig is együtt játszottak volna. A kompozíciókban a jazz sokszínűsége mellett többféle zenei hatás érvényesül, felfedezhetünk klasszikus zenei elemeket, Bartók Béla örökségét és a kelet-európai folklór motívumait is.

Június 24-én tehát élő legendákat hallhatunk a Fesztivál Színházban, és a részesei lehetünk Szabó Dániel eddigi talán legnagyobb zenei sikerének.