Opera, ahogy mi szeretjük – Leoncavallo: Bajazzók

2014. július 22.
Egyfelvonásos szerző. Leoncavallora így emlékszik az utókor. Hiába próbálkozott más művekkel is, a Bohéméletet végül Puccini vitte sikerre, leghíresebb operáját, a Bajazzókat pedig nagyvonalúan összefésülték Mascagni Parasztbecsületével, és azóta is csak így együtt, „csomagban" kapható. Na de akkor mégis mitől vált halhatatlanná ez a darab?

Az opera forgatókönyve a színház a színházban effektussal játszik: a hagyományos dél-olasz komédiás műfaj szereplői (megcsalt idős férj, fiatal feleség, hiába próbálkozó udvarló, szerető) számára a darab hirtelen valósággá válik, és a komédia a mit sem sejtő nézők szeme láttára torkollik tragédiába.

Félreértés ne essék, a bohócszínészek számára az élet nemcsak játék és mese, az elmaszkírozott arcok mögött ugyanúgy mély emberi érzések tombolnak… ezzel summázható röviden a prológus, melynek komorságát és filozofikus jellegét könnyedén oldja a következő kép. Vándortársulat érkezik a napsütéses Calabria egyik apró településére, hogy vidám, félig-meddig improvizatív előadásával szórakoztassa a nagyérdeműt. A társulat idősödő vezetője, Canio a valóságban szintén megcsalt férj.

Felesége, az ifjú Nedda szeretője pedig éppen ennek a kis falunak a lakója. A szerelmesek önfeledt turbékolását csak az egyik bohóc, Tonio zavarja meg, aki bosszúból, amiért Nedda kevéssel előtte kigúnyolta esetlen közeledését, a féltékeny természetű férjet szabadítja rájuk. A rajtaütés sikertelen, a szerető elmenekül. Canio dühe csillapíthatatlan, és az esti előadás közeledtével sem szűnik. Végül a játékos kérdezgetésből véresen komoly vallatás lesz („A szeretőd nevét akarom tudni!”), amely már életre-halálra megy. Nedda egy ideig próbálja az eredeti játék keretei közé visszaterelni az előadást, mindhiába. Canio őrült féltékenységében leszúrja a feleségét, majd a nő segítségére rohanó szeretőt is. „A komédiának vége” – közli a megrökönyödött tömeggel. Haza lehet menni.

A műhöz kapcsolódó érdekesség – azon túlmenően, hogy az első tévében közvetített opera volt -, hogy Zeffirellit is megihlette, és egy ízig-vérig dél-olasz operafilmet rendezett belőle. A szándékosan poros hangulatúra komponált film itt érhető el!

Mit hallgassunk meg belőle?

Sietőseknek:

Ínyenceknek:

Mikor játsszák?
Magyar Állami Operaházban szeptember 13-án mutatják be a Parasztbecsület, Bajazzok kettősét. További előadások: szeptember 16., 18., 23., 25., 28., október 7., 11.