Kiállításajánló: Arcok, Testek – Lenyomatok és Átiratok

2014. szeptember 09.
Az emberi test áll a középpontban a Hibaista csoport és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának közös kiállításán.

A Casati Budapest Hotelhez tartozó apró, csendes galériában ezúttal az emberi arc és test ábrázolásának lehetőségei foglalkoztatták a fiatal képzőművészeket és fotográfusokat. Érdemes elmenni megtekinteni az eredeti és elgondolkodtató megközelítéséket, de addig is itt egy kis ízelítő a kiállítás anyagából.   

Bíró Eszter például a halotti maszkok kultuszát továbbgondolva készített gipszmaszkot arcáról, amit aztán viaszból öntött ki, és az arról készített fényképeket további eljárásokkal kezelte. Azért esett a választása a viaszra, mert az első negatív viaszozott pozitív kép volt, illetve azért, mert Platón is a viaszt használja metaforaként a memória médiumára. Az emberi arcnak a művészetben mindig különösen fontos, spirituális szerep jutott, hiszen az ősi felfogás, miszerint arcunk képmása konzerválja lényünk egy részét, a mai napig él bennünk valamilyen szinten.

Másik személyes kedvencem Schuller Judit Flóra munkája volt, ő ismeretlen emberek igazolványképeit használta fel, melyeket aztán digitálisan roncsolt, így a rendeltetésüket vesztett igazolványfotók új értelmezési terephez és funkcióhoz jutott műalkotásokká váltak.

Kiállítók: A. Fehér Vera, Altnőder Emese, Borsay Márti, Biró Eszter, Eperjesi Ágnes – Várnagy Tibor, Martinkó Márk, Rácmolnár Milán, Regős Benedek, Schumann Bianka, Schuller Judit Flóra, Sprenc Balázs, Szántói Lilla, Vachter János, Zselinsky Miroslav

Hol: Casati Art Corner Galéria, Paulay Ede utca 31.

Megnyitó: szeptember 4.

Ha sietek, még odaérek: szeptember 30-ig