Hamarosan indul az Art Market Budapest

2014. október 06.
Berlin, fotószekció, új kiállító országok... 2014-ben is bővülő választékkal, új programokkal kedveskednek nekünk, kultúra rajongóknak.

Negyedik alkalommal jelentkezik 2014-ben az Art Market Budapest, amely ma már a kelet-európai régió vezető művészeti vásáraként várja kiállítóit, látogatóit, és vonzza Budapestre a művészetbarátok figyelmét. A vásár programja 2014-ben is új elemekkel bővül: az ART PHOTO BUDAPEST elnevezésű kiállítási szekció a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekszik pozícionálni Budapestet, kiemelt programja keretében a vásár vendégvárosként Berlint látja vendégül. Október 9. és 12. között rendezik meg az Art Market Budapest Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásárt a Millenárison.

A világ fotóművészetét jelentősen befolyásoló huszadik századi mesterek, Brassai, André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy László és mások nyomdokain, a regionális összehasonlításban jelentősnek tekinthető múzeumi intézményrendszer által biztosított háttérrel, a vezető hazai galériák szinte mindegyikének portfoliójában megtalálható fotóművészek szakmai bázisán Magyarország számára kitörési lehetőséget jelenthet a kortárs fotóművészet nemzetközi kontextusba illesztése, és a máshol nem látható nemzetközi fotóművészeti választék Budapestre koncentrálása. A vásár keretében 2014-ben útjára induló ART PHOTO BUDAPEST szekció, egyfajta belső vásár létrehozásával Budapestet a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekeznek bemutatni és népszerűsíteni a szervezők.

Az Art Market Budapest minden évben kiemelt témát választ, amelyet a vásár keretein belül, valamint külső eseményeken mutat be a közönségnek. 2014-ben Berlin, a kulturálisan ma talán legizgalmasabb európai főváros bemutatkozása jelent majd különleges csemegét. Az Art Market Budapest 2014 keretében jelentős arányban képviseltetik magukat majd berlini kiállítók, a vásár idejére tervezett Berlin Nap szakmai beszélgetéseken keresztül mutatja be, minek köszönhető Berlin meghatározó kulturális szerepe. Külső helyszíneken egyebek mellett a különleges berlini gyűjtő, Stefan Haupt kollekciója mutatkozik be, továbbá társművészeti produkciók és Berlin-Budapest Disco színesíti majd a választékot.

Extrák:
A sCULTURE, a 2013-ban elindított szobrászati program az idei évben is a vásár egyik leglátványosabb eleme lesz. A tervek szerint 2014 őszén a Millenáris parkjában rendezett szabadtéri kiállítás mellett a program Budapest más közterületeire is kiterjedhet.
Az INSIDE ART a vásár szakmai kiegészítő eleme, a kerekasztal-beszélgetésekből, film- és könyvbemutatókból álló program jelentős nemzetközi szakmai személyiségek bevonásával 2014-ben is segít majd az érdeklődőknek „még többet” megtudni a kortárs képzőművészetről.