Indul a Terápia második évada

2014. október 27.
Dargay újra rendel. A jóképű pszcihológus, Mácsai Pál kanapéján ezúttal Máté Gábor, Péterfy Bori és Kurta Niké foglalnak majd helyet, de visszatér az első évadban megismert Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt alakította házaspár is, kisfiúkkal, a gyerekszínész Surányi Áronnal.

Az izraeli sorozat alapján készült Terápia a nagy sikerű első évad után most folytatódik az HBO műsorán. A díszbemutató előtt a sorozaton dolgozó rendezőkkel, szakértőkkel és színészekkel beszélgettünk az ígéretes második évadról.

Az előző évadhoz képest nem csupán az alkotók gárdája alakult át, de az egész sorozat izgalmas újításokat tartogat. Ebben az évadban például többször is előfordul, hogy a kamera kilép Dargay jól ismert rendelőjéből, és az utcákon játszódó jeleneteket is láthatunk. A rendezők névsora az első évadban alkotó Enyedi Ildikó és Gigor Attila mellett most Nagypál Orsival bővült, aki nem kihívásként, hanem sokkal inkább ajándékként élte meg ezt a színészközpontú munkát: „Szerintem nagyon izgalmasak ezek a szotrik úgy is, hogy valójában csak annyi történik, hogy két ember ül egymással szemben, és beszélgetnek. Már az elején tudtuk, hogy ez nem az óriási kameramozgásokról szól, hanem a színészek alakításáról, akik már egy szempillarebbenéssel is rengeteget elárulnak nekünk.” 

A sorozat másik rendezője, Gigor Attila azt is elárulta, hogy az előző részekhez képest a második évad során még szabadabban dolgozhattak a Terápián: „Az első évadnál volt inkább elvárás, hogy a történet szempontjából, ahol lehet, kövessük a formátumot, és valójában csak a keddi, Nagy Ervin alakította karakterben vittünk végbe írói változtatásokat. Itt a második évadban már jóval nagyobb szabadságot kaptunk, most Máté Gábor karaktere a mi, „egyedi fejlesztésünk” de sem a látványvilág megkonstruálásában, sem a rendezésben nem kellett követnünk semmilyen mintát.”  

Zavarodott politikus, keserű ügyvédnő, és a gyerek

Az új évad két izgalmas karakterének ígérkezik a problémás politikus és a terapáutát vádoló, megkeseredett ügyvédnő. Utóbbit a sokoldalú Péterfy Bori formálja meg, aki maga is sok mindenben tudott azonosulni a szereplővel: „Én egy gazdag, karrierista, roppant magányos ügyvédnőt alakítok. Ő már ismeri Dargayt tizenöt évvel ezelőttről, mikor még bolondos lánykorában azzal a problémával fordult hozzá, hogy mit kezdjen nem kívánt terhességével. Most újra találkoznak, és kiderül, hogy most a pszichológust vádolja azért, mert annak idején elvetette a gyereket, úgy érzi, miatta hozott rossz döntést ebben az ügyben. Úgy gondolom, sok mindeben tudok azonosulni ezzel a szerplővel, hiszen én is negyvenes nő vagyok, és ismerem azt a szorongást is, hogy milyen az, ha az ember nem talál férfit, mert nekem is volt olyan életszakaszom, mikor szörnyűbbnél szörnyűbb kapcsolatokba mentem bele.” 

Bár Máté Gábor nem árult el sokat a politikus problémáiról, ugyanis szeretné, ha a nézők mindig másra gyanakodnának, mint ami a férfi valódi gondja, de azt határozottan kijelentette, hogy egy végtelenül tisztességes, példamutató politikust alakít majd a sorozatban. „Bennem elég cinizmus és kajánság van ahhoz, hogy roppantul élvezzem ezt a szerepet. Egyébként nagyon sok cselekedetével egyetértek. Szeintem a parlamenti viselkedése például példaértékű. Bár úgy gondolkodna az összes politikus, mint ez a karakter.” Igaz, az új évadban rendszeresen részt vesznek majd Dargay ülésein, de a valóságban a munkájuk jelenti számukra az igazi terápiát. „Minél rosszabbul érzem magam, annál jobban várom az esti előadást” – mondta Bori. 

A sorozatban újra feltűnik majd a párterápiára járó házaspár, de ezúttal korábban gyakran emlegetett kisfiúkat, Misit is magukkal viszik, és a terápia fókuszpontja is a Surányi Áron alakította fiúra terelődik. Áron és sorozatbéli szülei a való életben is úgy ülnek egymás mellett, mint egy kis család. A történet szerint a párterápiát felváltja a családterápia, de persze még mindig nem lehet tudni, hogy végleges lesz-e a válás. Surányi Áron nagyon lelkesen nyilatkozik a közös munkáról, attól eltekintve persze, hogy Nagy Zsolt megtalálta a „csikis pontját” ezzel a tudásával pedig rendszeresen vissza is élt.

Zsolt azonban a vidám hangulat mellett fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy ilyen drámai jelenetek eljátszása közben nagyon kellett figyelni arra, hogy a fiatal Áron lelke ne sérüljön. „Mindig próbáltuk oldani azt a helyzetet, hogy most itt forog a kamera. De a legfontosabb az volt, hogy Áron nem szenvedhet lelki sérülést azért, mert valaki el akar készíteni egy sorozatot. Ő nagyon komoly munkát végzett a forgatásokon: ott kellett ülnie egy szituációban és komoly kérdésekre kellett válaszolnia, épp ezért mi próbáltuk neki megkönnyíteni ezt az utat, hogy olyan lehessen az egész, mint egy játék. Emlékszem, láttam azt a jelenetet, mikor neki sírnia kellett, mert Pali (Mácsai Pál) sarokba szorította a kérdéseivel, és ezt torokszorító volt kívülről nézni. Látva, hogy egy felnőtt ember eljuttat egy gyereket pusztán a kérdéseivel addig a pontig, míg ő eltörik, arra gondolsz: ’lehet, hogy ez sok’. De persze a következő pillnatban jön egy szünet, mikor feloldjuk ezeket a feszültségeket, és már nincsen semmi baj, ráadásul szerencsére Áron egy nagyon egészséges fiatal.”    

Azt még nem lehet tudni, hogy harmadik évad is készül-e, de annyi biztos, hogy a sorozat egész alkotógárdája nagyon szívesen járna újra terápiára. A második évadot október 27-től sugározzák az HBO műsorán.