A legnagyobb magyar slágerek új köntösben

2014. november 19.
A kiváló jazz-zongorista, Káel Norbert nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy a magyar populáris dalköltészet nosztalgikus félhomályban porosodó klasszikusait öltöztesse új zenei ruhába. A dalokat két nagyszerű színész – Nagy-Kálózy Eszter és Hirtling István – tolmácsolásában hallhatjuk november 20-án a Művészetek Palotájában.

A The Great Hungarian Songbook, vagyis a Nagy Magyar Daloskönyv elkészítését nem titkolt módon az 1920-as és az 1950-es évek között keletkezett népszerű slágerekből, az adott kor popzenéjét alkotó Broadway-darabok zenéiből, musicalekből és hollywoodi filmzenékből összeálló több száz, máig sikerrel játszott szerzeményt tartalmazó amerikai „nagytestvér” – The Great American Songbook – inspirálta.

November 20-án a Müpa Fesztivál Színházában olyan slágerek hangzanak majd fel, amiket minden generáció ugyanúgy dúdol. A gondos válogatás és a többszöri rosta után a végső húsz sláger – között olyan örök klasszikusok, mint a Meseautó, a Köszönöm, hogy imádott vagy a Találkozás egy régi szerelemmel – kaptak helyet a műsoron. Káel Norbert, a koncert megálmodója olyan művésztársaktól kap segítséget, mint a rendező Böhm György, az MR Szimfonikusok és fiatal karmesterük, Dubóczky Gergely.

A múlt és a jelen közötti közvetítéshez nagyban hozzájárul, hogy a dalokat két kiváló színművész énekli. A Jászai Mari- és Prima-díjas, érdemes és kiváló művész Nagy-Kálózy Esztertől nem idegen az énekesi szerep, hiszen több alkalommal is dalra fakadt már a színpadon, legutóbb a 2011-ben bemutatott Egy nyári éj mosolya című előadásban, a 2001-es Hamvadó cigarettavég című filmben pedig magát Karády Katalint alakította. Ezen az estén Hirtling István, Jászai Mari-díjas, érdemes művész lesz partnere. A székesfehérvári Vörösmarty Színház művésze sokoldalú tehetség, klasszikus és modern darabokban, operettekben egyaránt megcsillogtatta már tudását, az István, a királyban pedig azt is bebizonyította, hogy énekesként is kiválóan helyt áll.

Az előadás látható még december 30-án és február 15-én a Művészetek Palotájában.

Fotó: Posztós János