Szatory Dávid: A karakterem egy igazi lókötő

2014. december 02.
2010 óta a Nemzeti Színház tagja, egyike volt a Bánk Bán junioroknak, ebben az évben két díjjal (Farkas-Ratkó-díj, Junior Prima Díj) is kitüntették. Dávid most a Swing című filmmel kapcsolatos élményeiről mesélt nekünk.

ASwing című magyar moziban egy bűvészt alakítasz, aki a három díva egyikének, Angélának, akit Törőcsik Franciska alakít, a szerelmi érdekeltsége lesz. A fiatal óvónőnek, aki kiszabadulna szülei és a kispolgári lét miliőjéből és belevetné magát az életbe énekesként, pont kapóra jön a sziporkázó és vonzó fiatal férfi, pláne, ha a közös munka összejönne az óceánjárón. Mit gondolsz a saját karakteredről, és viszonyáról Angélához?

A karakterem egy igazi lókötő. Egy véletlen, ám annál inkább „szerencsétlenül-romantikus” találkozás után próbál Angéla közelében maradni és meggyőzni őt, hogy lépjen le vele egy óceánjáróra dolgozni. Természetesen nem csak a munkamegosztás céljából. Eléggé felkavarja őt Angéla érzelmileg, egy újrakezdés lehetőségét látja benne.

Milyen volt a közös munka a Dívákkal – Csákányi Eszterrel, Ónodi Eszterrel és Törőcsik Franciskával?

Ugyan nekem a dívák közül leginkább az Angélát játszó Törőcsik Franciskával voltak közös jeleneteim, de bizton állíthatom, hogy remek csapat dolgozott a filmben, és a Dívák egytől egyig csodálatosak voltak. Jó érzés volt velük együtt forgatni.

És a közös munka Fazekas Csaba rendezővel és a stábbal?

Azt gondolom, hogy nagyon klassz munka volt. Jó érzés volt kimenni a forgatásra. Látszott, hogy mindenki nagy jókedvvel és szívesen csinálja. Fazekas Csaba pedig egy kivételesen nagy türelmet árasztó, nyugodt ember és rendező. Legalábbis annak tűnt. De ez jó hatással volt rám, emlékszem, könnyen fel tudtam oldódni abban a légkörben, amit ő és Garas Dani, az operatőr teremtettek meg.

Mennyit gyakoroltad a bűvész trükköket?

Moltész Gyula hivatásos bűvész foglalkozott velem és Franciskával. Tulajdonképpen egy jelenet szól igazán a bűvészkedésről. Kitaláltuk a megfelelő, megtanulható bűvész trükköket és azokat gyakoroltam Gyulával, majd otthon egyedül, hogy a lehető leghitelesebben tudjam majd a forgatáson csinálni. Volt egy botreptetéses szám, ahhoz elég laza kézmozdulatokra és ritmusra van szükség. Egyszer otthon küszködtem a gyakorlásával, aztán rájöttem, hogy kellene valami zene, ami ritmust ad. Beraktam egy kis reggae-t, és egyből könnyebben ment.

A forgatás mely jelenete/jelenetei voltak a legemlékezetesebbek a számodra?

A találkozás Franciska karakterével. A jelenet elején a Balatonból szúrom ki Angélát. Így ismerkedünk meg. Csakhogy ezt a jelenetet szeptember vége felé vettük fel. Elég hideg már a Balcsi. De a filmbeli jelenet nyáron játszódik, tehát nyilván a nyári hőségérzetet kellett képviselni. Nagy meló volt, hogy az intenzív remegés se a hangomon ne érződjön, se a testemen ne látszódjon a felvételeken.

A swing zene is főszereplője a filmben. Milyen a viszonyod a sanzonokhoz, a slágerekhez, az énekléshez?

Az én szerepem a filmben nem énekes szerep, bár nagyon szeretek énekelni. Viszont amikor megkaptam a forgatókönyvet, minden egyes részhez, ahol zene csendül fel a filmben, tartozott egy Youtube-link, vagyis meg lehetett hallgatni, hogy Csaba milyen zenéket szánt a filmbe. Remek hangulatban olvastam végig a könyvet, a zene rengeteg inspirációt adott. Egyébként is nagy zenebolond vagyok. Ráadásul minden sláger és sanzon hordoz magában egy csipetnyi múltidézést, pezsgést, eleganciát. Remekül meg tudják teremteni az emberben a hangulatot.

Premier: december 4. A Company Hungary