Koncert: a Rolling Stones ikonikus múzsája

2014. december 15.
Tizenhét évesen tűnt fel Londonban, a Rolling Stones több tagjával is hírbe hozták, az együttes számos híres dalát ihlette. Marianne Faithfull ötvenéves karrierje során karcos hangú dívává vált, aki többször is képes volt megújulni, gyakran igen felkavaró élethelyzetekből visszatérve. Családi emlékei szerint gyönyörű nagymamája a monarchiabeli Magyarország függetlenségéért tüntetett, míg nagyapja a birodalom katonatisztje volt. A magyar származására igen büszke énekesnő ma este öt évtizednyi karrierjét összegző programmal és új lemezanyaggal lép fel a Müpa porondján.

Marianne Faithfull apácákhoz járt iskolába, de már 17 évesen beszippantotta London szabados világa. Egy partin ismerkedett meg a Rolling Stones tagjaival, és az általuk írt As Tears Go By című balladával indult el énekesnői karrierje, majd Mick Jagger oldalán, annak barátnőjeként töltötte a hatvanas évtized hátralévő részét, de időről-időre az együttes más tagjaival is hírbe hozták. Nem meglepő, hogy több híres Rolling Stones-szám múzsája volt, sőt a Sister Morphine-hoz ő maga írt szöveget, és a dal az ő előadásában jelent meg először lemezen.

1967-től egy évtizeden át nem jelentkezett új albummal, inkább színésznőként kezdett szerepelni, színházban és filmen egyaránt – dolgozott többek között Jean-Luc Godard-ral, Serge Gainsbourggal, Alain Delonnal, Tony Richardsonnal és Kenneth Angerrel is –, azonban Jaggerrel való szakítása után a hetvenes évek elején súlyos heroinistaként tengődött, egy időre az utcára került. 1994-ben Faithfull címmel kiadott életrajzában őszintén vallott életének erről a korszakáról, azonban az énekesnő húsz évvel a könyv megjelenését követően is tartogat még meglepetéseket: idén augusztusban az amerikai Mojo magazinnak adott interjújában korábbi partnerét nevezte meg a Doors együttes legendás énekese, Jim Morrison – mind a mai napig találgatások tárgyául szolgáló – halálának felelőseként.

Jim Morrisonnal…

Faithfull dicsőséges visszatérését és művészi nagykorúságát jelölő 1979-es Broken English album a posztpunk és new wave egyik csúcsműve lett, és a mai napig egyik legjobb albumának tartják. A nyolcvanas évek közepére az énekesnő megszabadult drogfüggőségétől, és immár afféle modern bluesdívaként dolgozott fel fajsúlyos 20. századi klasszikusokat (Strange Weather), továbbá Kurt Weill és Bertolt Brecht kabaré-sanzonjaihoz több lemezen is visszatért (20th Century Blues, The Seven Deadly Sins). Az 1995-ös A Secret Life albumot a Twin Peaks filmzenéjét is jegyző Angelo Badalamentivel közösen írta, aztán megbízható rendszerességgel érkezett újabb és újabb nagylemezein már olyan társszerzők segítették, mint PJ Harvey, Beck, a Smashing Pumpkins, a Pulp és a Blur tagjai. A karrierje ötvenéves jubileumához igazított vadonatúj Give My Love to London albumra többek közt Anna Calvitól, Nick Cave-től és a Pink Floyd egykori vezérétől, Roger Waterstől is kapott friss dalokat.

Az énekesnő korábban elmondta, hogy mindig örömmel jár Budapesten, hiszen édesanyja a magyar fővárosban született, sőt, ő maga is beszéli egy kicsit a nyelvet. Méltán bízhatunk tehát benne, hogy koncertje a Művészetek Palotájában kiemelkedő helyen fog szerepelni karrierösszegző turnéjában, amely során zenekarában a szólózenészként is jelentős, Mercury-díjra jelölt Ed Harcourt billentyűs-énekes, valamint a PJ Harveyval és a Placebóval közös munkája miatt is jelentős dobos és producer, Rob Ellis, valamint a korábban Morrisseyval is együttműködő Jonny Bridgwood basszista is fellépnek.

A ma esti koncertről bővebben itt!