Mi már olvastuk: Oprah Winfrey – Amit biztosan tudok

2015. január 02.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Az első mondat: „A történet nem új, de azt hiszem, érdemes mégegyszer utoljára elmondani, legalább ebben a könyvben.”

A történet: A világhírű műsorvezetőnőt 1998-ban megkérdezte egy filmkritikus: „Mi az, amit biztosan tud?” Oprah Winfrey-t nehéz zavarba hozni, de ez a látszólag egyszerű kérdés kifogott rajta. Hogy pontos választ tudjon adni, elindította saját kiadványában az O, The Oprah Magazine hasábjain az „Amit biztosan tudok” című rovatát, melyben hónapról hónapra reflektált nem mindennapi életéről és tapasztalatairól. E rovat gondolatait gyűjtötte egybe nemrég megjelent azonos című könyvében, egyfajta összegzésként élete eddig legfontosabb és legemlékezetesebb állomásairól, találkozásairól. A kötet összeállításakor így fogalmazott: „Amikor az ember úgy igazán tud valamit, az kiállja az idő próbáját”. Oprah páratlan karrierje és személyisége méltán tették őt a világ egyik legnépszerűbb és elismertebb médiaszemélyiségévé. Amerikában igazi kultusza volt 25 éven át tartó beszélgetős műsorának, a The Oprah Winfrey Show-nak. Szinte az összes világsztárt sikerült megszólaltatnia az évek alatt, de ennél jóval több volt ő: intézménnyé vált, aki nagyvonalúan támogatta a bántalmazott, kiszolgáltatott embereket, alapítványokat hozott létre és a véleményével milliókat formált, tanított. Életbölcsességei abszolút hitelesek, hiszen neki sem kínálta tálcán az élet a nagy lehetőségeket, keményen megdolgozott értük, gyakran nagy pofonok és csalódások árán. Azokból az élethelyzetekből tanulta a legtöbbet, amelyek gyakran térdre kényszerítették. A legnagyobb hibákat mindig akkor követte el, amikor nem hallgatott a belső hangjára. Biztosan tudja, hogy mindannyian birtokoljuk ezt a spirituális, személyes GPS-rendszert, ami mutatja az utat, csak gyakran elnyomjuk magunkban. Vallja, hogy „az élet nagy áldása, ha tudatában vagyunk a négy- és ötcsillagos élményeknek, és meg is teremtjük a lehetőséget rájuk”. A témakörökbe foglalt esszéi barátságról, örömről, kapcsolatokról, háláról és a lehetőségekről őszinték, néhol megrendítőek, de mindig felemelőek. Erőt sugárzó szavaiban az a fajta bölcsesség és igazság csillan meg, amit mindannyian szívesen olvasunk.

Az erőssége: A könyv nagy erénye, hogy nincs leöntve szirupos ezoterikus klisékkel. Oprah őszintén kitárulkozik, felfedi gyermekkorának legféltettebb titkait, és bepillantást kapunk egy nehéz sorsú lány lelkivilágába, dilemmáiba és szorongásaiba, aki ettől még hitelesebbé válik az olvasó szemében. Teszi mindezt olyan humorral és bölcsen, hogy legszívesebben személyesen folytatnánk vele a beszélgetést. Még szimpatikusabbá teszi a tény, hogy óriási vagyona ellenére két lábbal áll a földön, nem felejti el honnan jött, és pontosan értelmezi az emberi viszonyokat.

Az íróról: Üzletasszony, producer, színész és tévés személyiségként vált ismertté, világhírűvé az Oprah Winfrey Show tette, melyet 25 évig vezetett. Ő volt az első fekete nő, aki Amerikában milliárdos lett, a Harvardon tiszteletbeli doktori fokozatot kapott. Becsült vagyona 2,7 milliárd dollár, 2008-ban a Forbes első helyre sorolta a 100 legbefolyásosabb híresség között. Stedman Grahammel közel 30 éve alkotnak egy párt, bár nem házasodtak össze és közös gyermekük sincsen.

Hol, mikor olvasd: Nem kell ismerni ahhoz Oprah Winfrey munkásságát, hogy élvezni tudjuk a könyvét. Annyira olvastatja magát, hogy akár egyhuzamban is végigolvasható, egy repülőúton, vagy a karácsonyi szünetben, otthon ráérősen egy pokróc és kis forralt bor társaságában. Letehetetlen!

Ár: 3290 Ft, Édesvíz Kiadó