Nem való a vászonra! A legfurcsább filmes betiltások

2015. február 02.
Rossz jövőképet sugalló filmek, nagyszájú színésznők, rejtélyesen káros színek és fegyvernek álcázott kolbászfüzér – dolgok, amik egyes helyeken sosem tűnhetnek fel a mozivásznon. Íme a legfurcsább, mégis bizarrul pontosan meghatározott betiltások a filmek világából.

1. Az időutazás Kínában

2011-ben a kínai film –és televízióipart felügyelő állami szerv betiltotta az időutazós tévéműsorokat, mert azok „mítoszokat állítanak fel, rémes és furcsa cselekményük van, abszurd taktikájukkal a feudalizmust, babonákat, és a fatalizmus illetve a reinkarnáció eszméit táplálják.” De Kínában már nem csak Marty Mcfly került bajba, ugyanis 2014-ben az egyéjszakás kalandok ábrázolása, továbbá a droghasználat, öngyilkosság, prostítució és szexuális abúzus is tiltólistára kerültek.

2. A nunchaku az Egyesült Királyságban

Úgy tűnik, a brit filmfelügyelet szakemberei nem túl nagy Bruce Lee rajongók. Mikor 1973-ban megjelent a legendás A sárkány közbelép, az erőszakos tartalma és a repkedő nunchakuk és dobócsillagók miatt betiltásra került. James Ferman főfelügyelő ugyanis attól tartott, hogy a film majd felbátorítja az embereket a könnyen beszerezhető, de annál veszélyesebb fegyverek megvásárlására. Az aggodalom odáig vezetett, hogy még az a poszter sem kerülhetett ki a falakra, melyen Bruce Lee nunchakukat tart kezeiben. Sőt, még az is elég, ha valami csupán úgy néz ki, mint a veszélyes fegyver: 1991-ben kivágták azt a jelenetet a Tini nindzsa teknőcökből, amelyben az egyik teknős egy füzérnyi virslit nunchakuként forgatott. A tiltást aztán 1999-ben feloldották.

3. Claire Danes filmjei Manilában

Claire Danes kimondottan szuper az 1996-os Rómeó és Júliában, vagy az autista tudós életét bemutató Temple Grandinban, de Manilában – legalábbis egy ideig biztosan – senki sem csodálhatta tehetségét. A 90-es évek végén a színésznő épp a városban forgatta Börtönpalota című filmjét, amiről aztán később így emlékezett meg: „Kísérteties és furcsa város. Csótányoktól bűzlött, mindenhol patkányok voltak, nincsen rendes csatornarendszer és az embereknek egyszerűen nincs semmijük – nincs karjuk, lábuk, szemük.” A nem túl turistacsalogató leírástól Joseph Estrada, a Fülöp-szigetek akkori elnöke sem volt elragadtatva, ezért elrendelte a színésznő, és filmjeinek kitiltását az országból. Danes később bocsánatot kért, de még mindig homályos, hogy a tiltást hivatalosan is feloldották-e.

4. A piros és sárga színek Mianmarban

Talán a legfurcsább dolog a listán, két szín, a pórul járt piros és sárga betiltása. Az okok nem tisztázottak, de annyi biztos, hogy 2007-ben a Simpson család sárgában pompázó figurái nem kerülhettek a vászonra.

5. A 2012 című film Észak-Koreában

Roland Emmerich 2009-es filmje a rá három évre következő világvégéről szintén felkerült arra a hosszú listára, ami tilos Észak-Koreában. De nem csupán azért, mert a világvégéről szólt! Épp az az év volt ugyanis a legendás vezető, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulója, amit Kim Jong-il merészen Észak-Korea nemzetközi szupererővé válásának évének jósolt. Ettől függetlenül azonban sokan megpróbálták becsempészni a filmet, ami eléggé kockázatos vállalkozás volt, tekintve, hogy lebukás esetén akár 5 év börtönt is jelenthetett. Annyira pedig egyáltalán nem jó film.

6. A Brian élete az Aberystwyth nevű walesi kisvárosban

A Monty Python egyedi humorú vígjátékát nem nézték jó szemmel a walesi város vallásos szervei. Azt mondták, a film istenkáromló, és sérti a keresztényeket, ezért aztán vetítését is megtiltották. Különös módon aztán 2009-ben visszavonták a tiltást, sőt a város polgármestere, Sue Jones-Davies egy vetítést is rendezett, akiről ráadásul kiderült, hogy szerepelt is a filmben, mint Brian barátnője!