Befejezi működését Bodó Viktor Társulata, a Szputnyik

2015. február 10.
A Szputnyik Hajózási Társaság évad közben kényszerül arra, hogy befejezze működését. Bodó Viktor, a társulat vezetője és Tóth Péter ügyvezető hosszas mérlegelés és megoldáskeresés után döntöttek úgy, hogy a Társulat életében is ez a legemberségesebb megoldás.

A 7 éve működő csapat (10 színész, 7 stábtag) nem kíván magyarázkodni, csupán tényszerűen szeretné felsorolni, mik vezettek oda, hogy ezt a döntést meghozták: a produkciók létrehozására két éve nem kaptak hazai pályázati támogatást, ezért azokat a működési támogatásból kellett kigazdálkodni, a költségvetés 1/3-át jelentő működési pályázati támogatás a legjobb esetben is csak az adott év júliusában érkezett meg, minden tavasszal forráshiányt okozva, a hazai jegybevételek csupán az adott előadás fenntartását, továbbjátszását biztosították, plusz bevétel nem keletkezett, a szponzori támogatást a Társulat méretéből adódóan sem sikerült szerezni.

A Szputnyik 2009 óta tesz eleget külföldi meghívásoknak. Ezek a koprodukciók ugyan fedezték a költségvetés 2/3 részét, de komoly szervezési nehézségeket okoztak. Egyrészt minden esetben csak a társulat egy része tudott dolgozni egy-egy ilyen helyzetben, így a csapat kétfelé szakadva játszott itthon és külföldön (több külföldi előadás esetében ez már komoly logisztikát jelentett az egyeztetésnél és a műsorterv elkészítésénél), másrészt ez az évek óta fennálló helyzet egyre komolyabb problémát jelentett a Szputnyik életében, hisz az egész társulat együtt nem tudott itthon dolgozni.

A heilbronni Katica című darabból Kurta Niké Fotó: Dömölky Dániel

A Szputnyik Hajózási Társaság saját előadásait (akezdetvége, Baal, A heilbronni Katica) március 31-ig láthatják még a Jurányi Házban, a Vígszínházzal együttműködésben létrejött két előadás – köztük a most készülő Koldusopera – és Grazban a Motel az évad végéig biztosan műsoron lesznek.

A Szputnyik MENTŐCSÓNAK Egysége a tervek szerint önfenntartó módon folytatja színházi nevelési munkáját. A Társulatot működtető Szputnyik Nonprofit Kft. minden jelenlegi szerződéses kötelezettségét teljesíti.

akezdetvége című darabból Hajduk Károly, Pető Kata, Jankovics Péter Fotó: Dömölky Dániel

Bodó Viktor és csapata jelenleg sajnos nem lát tiszta körülmények között megpályázható színházat, ahol folytathatná munkáját.

Azért, hogy a Szputnyik Hajózási Társaság eddig is eljuthatott, köszönetet mond Anna Badorának, Karin Beiernek, Polgár Andrásnak, Török Andrásnak, Arnold Istvánnak, Gauder Milánnak, a MASZK-nak, Leszták Tibornak és a MU-nak, Kulcsár Viktóriának és a FÜGÉnek, Faragó Balázsnak, valamint Eszenyi Enikőnek és a Vígszínháznak.

Korábbi interjúnkat Pető Katával és Hajduk Károllyal most újra elolvashatod!

Társulati fotó: Nagy Gergő