Közönségtalálkozó Hesnával az iszlám vallási radikalizmusról

2015. február 12.
Február 13-án az idén a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt Timbuktu című film esti vetítése után az iszlám vallási radikalizmusról és tapasztalatairól lehet kérdezni a téma külpolitikai szakértőjét, Al Ghaoui Hesnát a budapesti Művész moziban.

Az Oscar-díjra jelölt film mellett pedig egy kis ízelítőt is láthatunk a Duna Televízión márciusban új évaddal jelentkező Bábel iszlám radikalizmusról szóló adásából.

Február 12-től látható országszerte a magyar mozikban Abderrahmane Sissako idén legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt filmje, a Timbuktu. A francia-mauritániai film világpremierje tavaly volt a világ legrangosabb A-kategóriás seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol két díjat is kapott: elnyerte az ökumenikus zsűri elismerését, valamint a François Chalais-díjat. Az alkotást azóta Chicagótól Londonon át Bangkokig több tucat fesztivál vetítette. A hét elején a Timbuktu elnyerte a legjobb film és rendezés Lumière-díját! A párizsi külföldi kritikusok szerint magasan az év legjobb francia alkotása volt tavaly a Timbuktu, amely favorittá lépett elő a Francia Filmakadémia César-díjainál is. A César-díjkiosztó február 20-án, a 87. Oscar-díj gála február 22-én lesz.

A Timbuktut megtörtént esemény, Mali északi részén egy fiatal, házasságon kívül élő pár, 2012-es megkövezése ihlette. A film megrázó őszinteséggel és hitelességgel beszél az iszlám vallási fundamentalizmusról.

A téma külpolitikai szakértője, a márciustól a Duna Televízión új évaddal jelentkező Bábel – Hesnával a világ szerkesztő-műsorvezetője, Al Ghaoui Hesna február 13-án a budapesti Művész moziban mesél a vetítés után a témában való saját élményeiről, tapasztalatairól. Al Ghaoui Hesna szerint fontos beszélni a filmben felvetett kérdésekről, hiszen Sissako munkája azt mutatja be, hogy a dzsihádisták hogyan nyomják el az iszlám lakosságot Maliban. Erről a jelenségről általában csak tragédiák révén, a híradásokból értesülünk, és ilyenkor sokan hajlamosak legyinteni, hogy szörnyű, borzasztó, de szerencsére mindez jó messze történik tőlünk. Azonban a legutóbbi párizsi merényletek is rávilágítanak arra, hogy az iszlám fundamentalizmus igenis olyan jelenség, amivel nekünk itt, Európában is foglalkoznunk kell – teszi hozzá a Bábel szerkesztő-műsorvezetője. Mivel a Bábel következő évada is a radikalizmusról, többek között az Európát érintő iszlám radikalizmusról szól majd, a Timbuktu premierje alkalmából egy öt perces ízelítő is látható lesz a műsorból.

A február 13-án 18:30-kor kezdődő vetítésre és az utána következő beszélgetésre jegyek már kaphatók online itt!

Olvasd el korábbi interjúnkat Hesnával!