Közönségtalálkozó Hesnával az iszlám vallási radikalizmusról

2015. február 12. |

Február 13-án az idén a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt Timbuktu című film esti vetítése után az iszlám vallási radikalizmusról és tapasztalatairól lehet kérdezni a téma külpolitikai szakértőjét, Al Ghaoui Hesnát a budapesti Művész moziban.

Közönségtalálkozó Hesnával az iszlám vallási radikalizmusról

Az Oscar-díjra jelölt film mellett pedig egy kis ízelítőt is láthatunk a Duna Televízión márciusban új évaddal jelentkező Bábel iszlám radikalizmusról szóló adásából.

Február 12-től látható országszerte a magyar mozikban Abderrahmane Sissako idén legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt filmje, a Timbuktu. A francia-mauritániai film világpremierje tavaly volt a világ legrangosabb A-kategóriás seregszemléjén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol két díjat is kapott: elnyerte az ökumenikus zsűri elismerését, valamint a François Chalais-díjat. Az alkotást azóta Chicagótól Londonon át Bangkokig több tucat fesztivál vetítette. A hét elején a Timbuktu elnyerte a legjobb film és rendezés Lumière-díját! A párizsi külföldi kritikusok szerint magasan az év legjobb francia alkotása volt tavaly a Timbuktu, amely favorittá lépett elő a Francia Filmakadémia César-díjainál is. A César-díjkiosztó február 20-án, a 87. Oscar-díj gála február 22-én lesz.

A Timbuktut megtörtént esemény, Mali északi részén egy fiatal, házasságon kívül élő pár, 2012-es megkövezése ihlette. A film megrázó őszinteséggel és hitelességgel beszél az iszlám vallási fundamentalizmusról.

A téma külpolitikai szakértője, a márciustól a Duna Televízión új évaddal jelentkező Bábel – Hesnával a világ szerkesztő-műsorvezetője, Al Ghaoui Hesna február 13-án a budapesti Művész moziban mesél a vetítés után a témában való saját élményeiről, tapasztalatairól. Al Ghaoui Hesna szerint fontos beszélni a filmben felvetett kérdésekről, hiszen Sissako munkája azt mutatja be, hogy a dzsihádisták hogyan nyomják el az iszlám lakosságot Maliban. Erről a jelenségről általában csak tragédiák révén, a híradásokból értesülünk, és ilyenkor sokan hajlamosak legyinteni, hogy szörnyű, borzasztó, de szerencsére mindez jó messze történik tőlünk. Azonban a legutóbbi párizsi merényletek is rávilágítanak arra, hogy az iszlám fundamentalizmus igenis olyan jelenség, amivel nekünk itt, Európában is foglalkoznunk kell – teszi hozzá a Bábel szerkesztő-műsorvezetője. Mivel a Bábel következő évada is a radikalizmusról, többek között az Európát érintő iszlám radikalizmusról szól majd, a Timbuktu premierje alkalmából egy öt perces ízelítő is látható lesz a műsorból.

A február 13-án 18:30-kor kezdődő vetítésre és az utána következő beszélgetésre jegyek már kaphatók online itt!

Olvasd el korábbi interjúnkat Hesnával!

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten izland

Az egyik legfelkapottabb izlandi tehetség, Víkingur Ólafsson Budapesten