Akadálymentes Moszkva tér

2015. február 20.
A Tünet Együttes Közhely – élet-disco című előadását február 21-én a közönség látássérült tagjai számára akadálymentesített formában játssza a Trafó Kortárs Művészek Házában.

A Közhely – élet-disco próbafolyamatának egy része a próbateremben, a másik köztereken, például a Moszkva téren folyt. Az alkotók alaposan megfigyelték a tereket, az ott megforduló embereket. Az előadás egypercnyi köztéri szemlélődés megnyújtott, elmélyített, magunkra vonatkoztatott olvasata. Az öt szereplő személyes története úgy mixelődik össze a járókelők történeteivel, ahogy egy DJ keveri a hangsávokat.

Az előadás a közhelyen túli közös helyet keresi, hogy hogyan kerülhetünk közelebb egy másik ember megértéséhez a saját történetünkön keresztül. Az alkotók mindezt táncos és szöveges formában, humorral és öniróniával, egyszerre hiperrealista és absztrakt stílusban fogalmazzák meg, élőben kevert zenével, DJ közreműködésével.

Az audio-narráció lényege, hogy a látássérült és vak emberek számára egy narrátor közreműködésével élvezhetővé tesz egy színházi előadást, a vizuális színpadi történések közvetítésével. Mivel a Közhely – élet-disco műfajában a verbalitás és a mozgás ötvöződik, a közönség érintett tagjainak rendhagyó élményben lehet része, hiszen a narrátor egy fizikai, táncos színházi előadást közvetít számukra. Az előadás alatt a narráció egy készülék segítségével, fülhallgatón keresztül hallgatható.

Bővebb információ az előadásról itt!

Fotó: Mészáros Csaba