Mi már olvastuk: Luis Carlos Montalván, Bret Witter – Új élet Keddtől!

2015. február 20.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Luis Carlos Montalván és Bret Witter – Új élet Keddtől!

Az első mondat: „Először mindenki a kutyát veszi észre.”

A történet: Egy félelmekkel, fájdalommal teli veterán amerikai katona és egy bizonytalan, ám segíteni vágyó golden retriever kapcsolata. Önéletrajzi ihletésű történet, melyben Luis Calos Montalván kegyetlen őszinteséggel mesél az amerikai katonák iraki állomásozásairól, a fegyveres lázadásokról, csempészhálózatokról és a korrupcióról. A regény halk segítségkérés, ezért nem maradhat ki belőle a fájdalom, de a fizikai és mentális sérülések sem. És itt kerül a képbe Kedd, aki a Kutyák Rács Mögött (Puppies Behind Bars) szervezetnél tölti kiképzésének idejét, amelyben a foglyok egy tanfolyamot követően éltek és dolgoztak együtt egy kutyával. Keddet – hiába tanul gyorsan és teljesít minden parancsot – gazdáról gazdára adják, kialakuló kötődéseit hamar elszakítják. Végül a katona és a kutya egymás mellett tanulnak újra bízni. „Kicsit meggyötört az élet, mi, Kedd? Én aztán megértelek. Mert engem is.”

Az erőssége: Igaz történet, tele mély érzésekkel és fordulatokkal. Szívmelengető kutyás könyv arról, hogyan tudja egy barát megváltoztatni az életünket. Két sokat szenvedett, bátor harcos kapcsolatának valós meséje arról, hogyan húzhatjuk ki egymást a folyamatosan mélyülő mocsárból. Lapjain megelevenedik az elidegenedés és barátság, a háború és béke, a lelki sebek és megtisztulás.

Az íróról: Luis Carlos Montalván többszörösen kitüntetett százados. Kétszer teljesített szolgálatot Irakban, majd leszerelése után sebesülésekkel és poszttraumás stresszel küzdött. Időközben elvégezte a Columbiai Egyetem újságíró szakát, ahol mesterfokozatot szerzett. Olyan amerikai lapokban jelentek meg cikkei, mint a New York Times, a Washington Post vagy az International Herald Tribune. Szerzőtársa, Brett Witter nyolc bestseller szerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. Négy könyve ihlette meg a filmrendezőket: a Műkincsvadászokat tavaly mutatták be a hazai mozik is.

Hol, mikor olvasd: Semmiképpen ne olvasd társaságban, ha nem szeretnéd, hogy mások lássák a könnyeidet. Érzékenyebb lelkű olvasók már a harmadik oldalnál elpityeredhetnek. Este lefekvés előtt az ágyban vagy ebédszünetben a kávénkat kortyolgatva lehet kitűnő társunk. A legjobb azonban, ha házikedvencünk is mellettünk van, miközben a lapjait bújjuk. Utána garantáltan nagy simogatásban, szeretgetésben lesz része!

Könyvmolyképző Kiadó, 3359 Ft