Ma kezdődik a Budapest Táncfesztivál

2015. április 27.
Április 27. és május 3. között Budapest Táncfesztivál a Müpában, ahol a magyar és külföldi fellépők mellett a hazai táncszakma is képviselteti magát.

Két nemzetközi produkció, egy budapesti bemutató és két gála is szerepel a Budapest Táncfesztiválon, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A nemzetközi kortárs táncélet egyik különleges alakja, Hofesh Shechter társulata, valamint a spanyol flamenco virtuóz Rojas&Rodriguez/Nuevo Ballet Espanol lép fel a fesztivál során, amelynek része lesz a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadásának budapesti bemutatója, a Tánc Világnapi Gála és 65. évfordulóját ünneplő Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi táncgálája is.

A Budapest Táncfesztivált az izraeli származású londoni koreográfus, Hofesh Shechter nyitja meg április 27-én új előadásával, a deGeneration-nel. A darabot egy preview (előbemutató) keretében láthatja a budapesti fesztiválközönség, mivel Hofesh Shechter a párizsi Theatre de la Ville felkérésére készítette, és a hivatalos bemutatója május 5-én lesz majd a Theatre des Abbesses-ben.

A Budapest Táncfesztiválon ez évben kétszeresen is sor kerül az ünneplésre. Egyrészt megalapításának 65. évfordulójára emlékezik a Magyar Táncművészeti Főiskola, amelynek növendékei április 28-án megosztják majd a Fesztivál Színház színpadát neves – így a bécsi, berlini, drezdai, stuttgarti, ljubljanai, izmiri – táncakadémiák növendékeivel. Emellett idén is, mint eddig minden évben, április 29-én, a Tánc Világnapján a magyar táncélet szereplőit köszöntik.

Április 30-án táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, az Insomniát a Szegedi Kortárs Balett. Május 2-án és 3-án pedig a kilenc spanyol táncművészből és négy zenészből álló Rojas&Rodrigez/Nuevo Ballet Espanol Titánium című produkcióját hozzák el, amely a flamenco, a hip-hop és a street dance izgalmas fúziója.

Infó: www.budapesttancfesztival.hu