Új helyre kerül a világ legnagyobb Picasso alkotása

2015. május 01.
Új otthonra lelt Pablo Picasso grandiózus festett falikárpitja, a Le Tricorne. A műalkotást eddig a New York-i Four Seasonsben lehetett megcsodálni, mostantól azonban a New York-i Történeti Társaság épületének falait díszíti majd.

Már régóta pedzegették, hogy a Le Tricorne címet viselő műalkotást át kellene helyezni a New York-i Four Seasons hotelből egy számára méltóbb helyre, de a sok vita nem vezetett eredeményre. Egészen múlt szeptemberig. A hatalmas, festett falikárpit 1959 óta díszítette az impozáns szálloda folyosóját, mostantól azonban a New York-i Történeti Társaság (New York Historical Society) épületébe kerül majd.

A mester egy balettelőadás díszletének szánta a Le Tricornét, melyet még 1919 júniusában mutattak be Londonban. A műalkotást különös gonddal kellett eltávolítani 55 éve megszokott helyéről, korábban ezért rengetegen ellenezték is a mű épségét kockáztató műveletet. A Történeti Társaság május végétől a következő év nyaráig egy kapcsolódó kiállítással szeretné megünnepelni a kincs birtokbavételét.