Mi már olvastuk: Iselin C. Hermann – Dominó

2015. május 08.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Iselin C. Hermann – Dominó

Az első mondat: „Vannak vándorajándékok.”

A történet: Ha azt mondom a Dominóról, hogy egy történet a szerelemről, akkor nem fogalmazok pontosan. A Dominó sokkal inkább szól az emberi kapcsolatok és a szerelem viszonyáról. Milyen egy házasság, amiben sosem volt egyéb, mint józan megfontoltság? Milyen egy kapcsolat, amibe az egyik fél vágyakozik, a másik pedig szerelmes? Vajon milyen érzés az igaz szerelem, amiben nem sok hely jut a megfontoltságnak, és egyáltalán lehet-e igaz valami, ami mások becsapására épül. Hol a határ az önzés, és a között a vágy között, hogy én ebben az egy, megadatott életemben szeretném jól érezni magam? És, ha nincs határ, meddig lehet büntetlenül elmenni a saját boldogságom keresésében? Meddig lehet enyhítő körülmény az, hogy valaki csak jót akart, ha közben mindenkinek fájdalmat okozott a környezetében? A Dominót olvasva óhatatlanul mindenki a saját életére fog asszociálni, és saját helyzetétől függően drukkol majd annak, hogy a sor végén álló, utolsó dominó is feldőljön, vagy éppen állva maradjon.

Az erőssége: Aki olvassa ezt a könyvet, néhányszor egész biztos leteszi majd, és vesz egy nagy levegőt, mert annyira éles párhuzamot fog érezni a saját élete, és egy-egy könyvbeli szituáció, vagy szereplő között, hogy muszáj lesz rendbe tennie a gondolatait. Picit talán meg is viselhet, de mindenképpen a hatása alá kerülünk. Miközben hősei nagyon is komoly kérdéseket járnak körül, az írónő mindig kínál alkalmat arra, hogy mosolyogjunk, feloldódjunk egy kicsit. Aztán mikor már azt hinnénk, megfejtettük a könyv titkát, jön az igazi csavar. Ott kezdődnek az igazi izgalmak.

Az íróról: A dán írónő többek között akrobatának tanult, és saját bevallása szerint, a mai napig tud kötélen táncolni. Hitvallása, hogy egy szerzőnek meg kell ismernie azt a közeget, amiről írni akar, ezért többek között élt már Damaszkuszban és Párizsban is. A hírnevet, és népszerűséget az Expressz ajánlott című levélregénye hozta meg számára, és ha igazak a hírek, következő regényének Budapestet választja helyszínéül.

Hol, mikor olvasd: Amikor semmilyen sürgős dolgod nincs, ugyanis nem fogod tudni letenni. Egyszerűen tudni akarod majd, hová vezet ez az egész, így határidős munkák, vizsgák mellé nem ajánljuk. Ha mégsem tudnád egy szuszra elolvasni, akkor úgyis mindig nálad lesz, mert nem fogod tudni megállni, hogy a buszra várva, két megálló között, a kávészünetben, vagy az egyetlen szabad félórádban ne olvasd tovább…

Park Kiadó, 2900 Ft