Cipőmániás nyár a londoni múzeumokban

2015. május 12.
Pántos szandálok, kényelmes edzők, őrjítő magasak és tüneményes topánok. A brit fővárosban három nagyszabású kiállítást is a lábbeliknek szentelnek!

A nők és a cipők közötti szerelem örök, így nem is csoda, ha időről-időre a múzeumok is áldoznak ennek a mindenkoron lobogó szenvedélynek az oltárán. Idén nyáron három brit kiállításon is gyönyörködhetünk különleges lábbelikben: a Design Museum „Life on Foot” című tárlatán, (május 13-tól) a Fashion and Textile Museum „Rayne Shoes for Stars” nevű kiállításán (május 22-től) és a „Shoes: Pleasure and Pain” összeállításán június 13-tól a Victoria and Albert Museum falai között.

A Life on Foot tárlatának középpontjában a spanyol cipőmárka, a Camper áll, akik idén ünneplik fennállásuk 40. évfordulóját. Ennek örömére mi, földi halandók is beleshetünk a cipőkészítés művészetének kulisszái mögé, az első tervrajzoktól az utolsó simításokig. Nina Due, a londoni Design Museum kiállításokért felelős munkatársa elárulta, hogy a tárlat kurátora, Peter Collard már egy éve dolgozik a kiállításon. „Akár elismerik az emberek, akár nem, tény, hogy könnyedén megítélünk valakit a lábbelije alapján. […] Persze cipőt viselni mindenkinek kell, mikor elhagyja a házat, de az, hogy milyen darabokat választunk, sokat elárul rólunk!” – magyarázza Due.

Régen megtanulhattuk már, hogy egy pár cipő épp olyan státuszszimbólum lehet, mint egy méregdrága óra, vagy egy méretes autó. Nem véletlen, hogy a külsejükre gondosan ügyelő, ikonikus sztárok is különös műgonddal választották meg topánkáikat. A Fashion and Textile Museum Rayne Shoes For Stars névre keresztelt tárlatán láthatjuk, melyik Rayne márkájú cipő mellett tette le a voksát annak idején Marlene Dietrich vagy Brigitte Bardot. Ezt a legendás brit márkát egyébként még a királynő is kitüntette különleges kollekciójáért, melynek egyik legékesebb darabját őfelsége esküvői cipellője képezi!  

A Victoria and Albert Museum „Shoes: Pleasure and Pain” című tárlata inkább a szélsőséges irányzatokat vizsgálja. A világ minden pontjáról és minden történelmi korszakból válogattak számunkra meghökkentően drága, vagy éppen viselhetetlennek tűnő, izgalmas cipőket.