Mi már olvastuk: Cserna Szabó András – Szíved helyén épül már a halálcsillag

2015. május 15.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Cserna Szabó András – Szíved helyén épül már a halálcsillag

Az első mondat: „Továbbra is erősen csapadékos, nedves idő várható.”

A történet: A filmek ott érnek véget, ahol a főhős elégedetten hátradől, és azt gondolja, most már minden a legnagyobb rendben, majd megjelenik egy gigantikus „The End” felirat. Csakhogy, és ezt Emlék Bundás 34 éves újságíró, novellista, étteremkritikus tudja a legjobban, a bonyodalmak, valójában ilyenkor kezdődnek. Az ő élete is rendben zajlott – egy válás, egy pusztító szerelem és az anyjának okozott számtalan csalódás után – a Király utcai lakás, a skandináv krimik, Kázmér kacsa és az Éden presszó közönségének társaságában, egészen addig, míg egy újságcikk, és egy türelmetlen szerkesztő bele nem tenyereltek hősünk nyugodalmas mindennapjaiba. Előbbi azt állította, hogy a szerelem pusztán vegyértékek játéka, csupán tréfa, amelyet kicsi részecskék űznek az agyunkkal. Utóbbi pedig követelte, hogy kedves szerzője húsz héten belül értékelhető kézirattal álljon elő. A cikk állításait azon nyomban felrúgja az a bizonyos nagy szerelem, a dühös kiadót megbékítendő, Bundás nekilát egy western-regény megírásának, ám miközben az ő Lénája után koslat keresztül az országon, és túl annak határain, az elvileg csak papíron létező vadnyugati események feldúlják a Király utca nyugalmát is.

Az erőssége: Először is a humora. Ez az a könyv, amit oldalakon át békésen olvasgatsz, a buszon, villamoson, vonaton ücsörögve, aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy a többi utas furán néz, mert te hangosan röhögsz (extrémebb esetekben a könnyed is kicsordul). Másodszor pedig csupa fontos dologról szól, a maga kissé megbolondított Cserna-Szabós stílusában: könyvekről, borról, szerelemről, barátságról. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után bárki el kezd gondolkodni, aki csak kicsit is otthonosan mozog a könyvben említett utcák és éttermek vonzáskörében, hogy vajon ismeri-e az Emlék Bundás életében felbukkanó alakokat, netán magát Emlék Bundást is.

Az íróról: Cserna-Szabó András, író-újságíró, szerkesztő. Írt már novelláskötetet, regényt, sőt másnaposságot elűző szakácskönyvet is, így mindaz, ami a könyveiben előkerül, tulajdonképpen egy-egy szelete a szentesi születésű író életének.

Hol, mikor olvasd: Rossz hangulat, rossz nap, rossz idő…. Bármire gyógyír ez a Cserna-Szabó könyv a humorával, a némileg ütődött szereplőkkel, és az időről időre felbukkanó western betétekkel együtt. Ha egy tál gőzölgő húsleves gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény mondjuk egy mulatozásban megfáradt testnek, akkor ez a könyv ugyanígy felírható, akár receptre is, a hétköznapokban megfáradt léleknek.

Magvető