Mi már olvastuk: John O’Farrell – A férj, aki elfelejtette a feleségét

2015. május 29.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

John O’Farrell – A férj, aki elfelejtette a feleségét

Az első mondat: „Emlékszem, gyerekkoromban gyakran néztem a Mr. és Mrs.-t.”

A történet: Vaughan, a középkorú családapa a metrón ülve, villámcsapásszerűen veszíti el az összes addigi emlékét. Hirtelen elfelejtkezik a nevéről, az állásáról, nem emlékszik a kamaszgyerekeire, a gyönyörű feleségére és a folyamatban lévő válóperére sem. Véletlenszerűen bukkannak elő az emlékképek, így talál rá egy barátjára, aki segít neki eligazodni a saját életében. Újraértékel mindent, képtelen felfogni, hogyan válhatott azzá a cinikus, életunt fickóvá, aki kirajzolódik a lassan összeszedett történet-töredékek nyomán. Őrülten beleszeret egy lenyűgöző nőbe, ekkor azonban váratlan fordulattal szembesül. A nő nem más, mint az elfeledett felesége. Vajon elég-e a megbánás és a jó szándék az újrakezdéshez, az életközepi válságból való kitöréshez?

Az erőssége: Gördülékeny, poénokban bővelkedő regény, és találunk benne tanulságos gondolatokat is: párkapcsolatról, játszmákról és férfi-női szerepekről. Kellően romantikus, de nem csöpögős, pörgős stílusa miatt bátran ajánlható azoknak a férfiaknak is, akik a férfilét és a házasság nagy kérdéseire szeretnének választ kapni. Nem fogjuk megváltani a világot a könyv elolvasása után, de aki szereti például Tony Parsons regényeit (Apa és fia), az most sem fog csalódni. Könnyedén dekódolhatjuk a sallangmentes üzenetet: egy kevés erőfeszítéssel megakadályozhatnánk, hogy a napi nyűgjeink maguk alá temessék a párkapcsolatunkat, az életvidámságunkat és az álmainkat.

A szerzőről: John O’Farrell brit humorista, eredetileg stand-uposként kezdte, a 90-es évektől politikai memoárokat és szatirikus újságcikkeket ír. A The Guardian kolumnistája, vígjátékok, rádió és tévéműsorok szövegírója, közszereplő. Egy időben vicceket írt Tony Blair és Gordon Brown miniszterelnökök számára. Kevéssé sikeresnek mondható politikai szerepvállalása után, a NewsBiscuit szatirikus híroldal alapítója lett, és könyveket ír. Magyarul eddig egy kötete jelent meg Férfiasan tökéletes címmel, egyébként A férfi, aki elfelejtette a feleségét az ötödik regénye.

Hol, mikor olvasd: Könnyen emészthető olvasmánnyal van dolgunk. Előkapható szobabiciklizés közben, a villamoson és lefekvés előtt az ágyban is. Szórakoztat és jólesően elgondolkoztat. A könyv hatására lehet, hogy egy kicsit elnézőbbek leszünk a párunkkal és frissebb szemmel tekintünk saját magunkra is.

Cartaphilus Könyvkiadó, 2990 Ft