Jön a Margó Irodalmi Fesztivál

2015. június 01.
Június 3. és 7. között rendezik meg Budapesten a Margó Irodalmi Fesztivált, csupa rendhagyó, izgalmas eseménnyel: felolvasó és szerzői estek, koncertek, könyvbemutatók, slam poetry, igazmondó show és Irodalom éjszakája - több tucatnyi program és akció, öt napon át.

Az ötnapos kultúrfiesztának, ahol idén nagyon sok fiatal és elismert költő és író vesz részt a különböző eseményeken, a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz a központja. Új műfajok és alkotók, műhelyek és formációk kerülnek a figyelem középpontjába, slammerek és költők, ifjúsági irodalom zenészek és írók együttműködéséből született egyedi estek, de jelen lesznek a „tényirodalom”, azaz a szépirodalmat és a nonfictiont ötvöző irodalmi műfaj nemzetközileg elismert lengyel képviselői is.

A Dumaszínház új műsora, A sántakutya, a 10 éves Aegon-díj nyerteseit látja vendégül, hogy sztorizzanak saját életükről, alkotásról, válságról és sikerről, fordulópontokról, döntésekről és választásokról – őszintén. A hagyományok szerint a Margón kap teret az előző év Aegon-díjasának önálló estje: Péterfy Gergely A kitömött barbár című művéért nyerte el az év könyve díjat.

Új felállásban lép fel, az annak idején a Margón indult és ma már super grouppá nőtt Rájátszás, benne Áfra János, Fehér Renátó, Kemény Zsófi, illetve Szabó Benedek, Korbucz Sonya és Nagy István. Különlegesnek ígérkezik Harcsa Veronika koncertje is, aki József Attila, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes költeményeit énekli, közreműködik az esten Térey János író, költő is. A rendkívül változatos programfolyamban Petri Györgyre is emlékeznek: slammerek és költők lépnek párbeszédbe az életmű kiemelt verseivel.

Lengyel „tényirodalom”

Kíméletlen, kritikus, meghökkentő, elborzasztó, találékony, humoros – ezek a jelzők jellemzik a Lengyelországban manapság oly népszerű „tényirodalmat”: a Margó vendége a tényirodalom két fiatal képviselője, a Gazeta Wyborcza újságíró-riporterei, Katarzyna Brejwo, Grzegorz Szymanik és Lidia Ostałowska, az Akvarellek címmel most megjelenő riportkötet szerzője. A lengyel tényirodalom képviselői kiváló irodalmi érzékkel és dramaturgi vénával rendelkező tollforgatók, akik darabokra szedik a valóságot, hogy aztán szétszórják, majd furcsa és meghökkentő módon illesszék össze a valóság-cserepeket. Ezek az olykor horrorisztikus, olykor rendkívül szórakoztató kollázsok pedig új összefüggéseket, eddig rejtett jelenségeket tárnak fel az olvasók előtt.

És természetesen idén is – mint mindig – a Margó Fesztivál fő programjának az Irodalom Éjszakája ígérkezik: 20 író – egy este – Budapest belvárosában.

Infó: Facebook.com/margofeszt