Mi már olvastuk: Jennifer Clement – Elveszett lányok országa

2015. június 05.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Jennifer Clement: Elveszett lányok országa

Az első mondat: „Most elcsúfítunk, mondta anyám.”

A történet: Mexikóban, Guerreróban a lányokat fiúnak hazudják, elcsúfítják és üregekben bújtatják, ha meghallják a drogkereskedők luxusterepjáróinak hangját. Ha valakit elvisznek, soha nem tér vissza. A férfiak elmenekültek a kilátástalan élet elől, így a csak nők lakta vidéken a legtöbb dolog, amit elérhet egy lány, ha csúnya, mivel így a biztonsága garantált. A 16 éves Ladydi meséli el, hogyan élte túl azt, ami a legtöbbünk számára elviselhetetlen lenne.

Az erőssége: Sokkol és megdöbbent, de mégsem taszít mély depresszióba. Az érzékletes, de mindenféle sallangoktól mentes nyelvezet tökéletesen szemlélteti a reményvesztett és kilátástalan nők életét, miközben nem engedi elfelejteni azt, hogy a szív és az őszinte emberi kapcsolatok megvilágítják még a legridegebb börtöncellát is. Nincs szükség ráhangolódásra, mert a történet az első soroktól kezdve magába szippant anélkül, hogy észrevennénk.

A szerzőről: Az írónő a könyv megírása előtt 10 évig mexikói drogkereskedőkkel, bűnözőkkel, megnyomorított asszonyokkal és lányaikkal beszélgetett és lejegyezte történeteiket: a könyv ezekből az igaz történetekből áll össze Ladydi narrációjába.

Hol, mikor olvasd: Reggel, a munkába menet inkább ne, mert a történet annyira magával ragad, hogy képtelen leszel letenni, de legalábbis koncentrálni. Hazafelé, hétvégén vagy este az ágyban, amikor van időd belefeledkezni a könyvbe.

Libri, 2792 Ft