Zöldségeket beszélnek ezen a hétvégén a Gyerek Szigeten

2015. június 13.
Június 13-14-én a Gyerek Szigeten a Kiskalász Salátamánia című lemezével ismerteti meg a lurkókkal a Fekete retekgyerek és a Kóborló Paszternák kalandjait, a Batyu Színház pedig mesés-főzős tárgybábos előadással várja a kicsiket.

Az ízes kalandok mellett most debütál a gyerekek szigetén az apukák alkotta Iszkiri zenekar, valamint a Harlekin Bábszínház Pirosmalac-bábjáték című friss előadása is, vasárnap pedig utoljára lesz látogatható a Bohócerdő és a Vadonleső program.

A „Salátamánia”csupa zöldség! Egy látványos interaktív bábkoncert, ahol a Kiskalász zenekar a gyerekeket különleges meséken keresztül kalauzolja el a saláták, zöldségek csodálatos világába. Fekete retekgyerek, a Nagy Tök, a Kóborló Paszternák és még megannyi mesefigura várja őket, hogy megismerkedjenek velük és így játékosan, a dalokon keresztül szerethetik meg a zöldségeket, salátákat. A zenekar különleges figyelmet fordít az élő hangzásra, ami igazi koncertélményt nyújt kicsiknek-nagyoknak egyaránt.

Az ízes vonalat követi a Batyu Színház Az elvarázsolt fazék avagy a mesék a konyhából című előadása is, melynek legfőbb hozzávalói a só, bors, ökröcske, egy királyi pár, lábos, kanál, demizson, macskajaj… a teljes receptet azonban nem árulhatjuk el, csak annyit, hogy a titkos összetevők között szerepel Móricz Zsigmond Iciri piciri műve, két klasszikus magyar népmese és Benedek Elek „sója” is.

A legkisebbek legnagyobb színpadán először lép fel az Iszkiri, aminek alapító tagjai mind gyakorló apukák, akik emellett főállásban is gyermekekkel foglalkoznak, ugyanakkor évtizedek óta profi zenészként működnek, a legkülönfélébb zenei stílusokban. 2011 tavaszán döntöttek úgy, hogy civil foglalkozásukat és legfontosabb hobbijukat összekötik. Így alakult meg az Iszkiri, egy ízig-vérig gyerekközpontú zenekar, amely saját dalaival a modern hétköznapokban rejlő mesék világába repít el minket. A zenekar első, „Mi a manó?!” című lemeze 2014 októberében jelent meg, interaktív daloskönyv formában, e dalokat hallhatjuk idén a Generali Gyerek Sziget színpadán is.

A vasárnap délelőtti kánikula előli menekvésre érdemes célba venni az egri Harlekin Bábszínház Pirosmalac bábjátékát: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy asszony. Ennek az asszonynak nem volt gyermeke és nem telt úgy el nap, hogy ne kérte volna az égieket, adjanak neki egy fiúcskát vagy egy kisleányt. Imája egyszer csak meghallgatásra talált, de csodák csodájára a gyermek nem volt egyéb, mint egy kismalac… Aki kíváncsi rá, hogyan alakul a kedves, szeretnivaló jószág sorsa, és milyen megpróbáltatásokat kell kiállnia, míg elnyeri méltó jutalmát, az nézze meg az élőzenés, izgalmakban és vidámságban bővelkedő előadást.

De nem csak nézni ér: ezen a hétvégén is lehet zenélni, kézműveskedni, sportolni, tanulni és folytatódik a táncház programunk is, ahol a Göncöl Néptáncegyüttes bemutatói után közös családi táncházon vehetünk részt. A tavasszal megrendezésre kerülő Varázscsepp tehetségkutató verseny döntőseinek bemutatóival zárjuk a vasárnapi programot.

A megszokott csodavilág és programok mellett csak ezen a hétvégén lehet morze-ABC-t tanulni és elrejtett rádióadók felkutatásával távoli amatőr pajtásokkal beszélgetni az adás-vétel kapcsoló segítségével a Ganz Rádióklubban, a Válaszkész Szülők Egyesületénél cirókázó, ölbéli foglalkozásokkal, játszószőnyeggel várják a piciket, a Kabolo Mozgásművészeti Műhely pedig cirkusztanodával készül az aprónép érkezésére. A színes, hétről-hétre változó ingyenes programsorozat mellett azonban a Robi-dobi és a Bohócerdő, a Vadonleső, a Firelife, Marslakócskák és Gépszobor műhely programoktól a hétvégén búcsúzhatnak a kicsik és nagyok.

A részletes programért érdemes a www.gyereksziget.hu és a www.facebook.com/GyerekSziget oldalt rendszeresen látogatni.