Budapesti A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban

2015. június 14.
Olasz és magyar vokális együttesek részvételével a cappella fesztivált szervez június 14 -én a Hangvető. Az ingyenes fesztiválon a műfaj népzenei, popzenei és dzsesszes oldala is bemutatkozik. Fellép a világzenében jól ismert, fantasztikus pugliai olasz kvartett, a Faraulla, a Fool Moon, a Hablatt, a legjobb magyar fiatal népdalénekesnők alkotta Dalinda, valamint a Jazzation.

Az a cappella műfajával ritkán találkozhat a hazai közönség, ez lesz az első ilyen szabadtéri rendezvény, ráadásul a belépés ingyenes. Ez remek lehetőség arra is, hogy az érdeklődők a különleges akusztikai és földrajzi adottságokkal rendelkező Várkert Bazárt (Öntőház udvar) is új oldaláról ismerhessék meg.

A hagyományteremtő céllal életre hívott fesztivál fellépői szeretnék megmutatni, hogy az énekhang a legnagyszerűbb hangszer, hiszen mindig kéznél van, nem kerül pénzbe, könnyű szállítani, mégis a hangszeres zene gazdagságát képes nyújtani.

A Budapesti A Cappella Fesztivál olasz vendégelőadója a világhírű a Faraualla kvartett. A négy énekesből álló együttes különböző kisebbségi csoportok és korok zenéjét szólaltatja meg polifonikus hangzással. A Faraualla fellépései során gyakori az improvizáció és ennek köszönhetően egy-egy koncertjük megismételhetetlen élmény. Az Olaszország déli részén található Puglia régióból származó zenekar az énekesek segítségével kulturális utazásra invitál minket.

A fesztiválon fellép a Fool Moon vokálegyüttes, amely – hazánkban egyedülállóan – a pop-acappella műfaját népszerűsíti. Repertoárjukon szerepelnek magyar slágerek feldolgozásai, de a csapat énekel angolul, olaszul, franciául, többek között olyan előadóktól, mint Sting, Paul Simon vagy Eric Clapton. Az együttes nevéhez fűződik egy 2012-es, saját készítésű, magyar nyelvű, pop-acappella sláger is: a „Kettesben jó” a Sherlock Holmes nevében című film végefőcím-dalaként csendült fel a hazai és külföldi mozikban.

A Hablatt Choir tagjai kíváncsi átutazóként jellemzik magukat, akik ide-oda kacsingatnak emberi hangok és hangszerek, komoly és könnyű zene, régi és új, kotta, valamint hangulat között. Az együttes az EUROPA CANTAT XIX Pécs 2015 ajánlásával vesz részt a fesztiválon.

Színpadra lép Tímár Sára, Orbán Johanna és Paár Julcsi folk triója, a Dalinda énekegyüttes. A trió az a cappella műfajt egyedi módon ötvözi a népies zenei motívumokkal. A Dalinda tagjai rendszeresen közreműködnek Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes a cappella műsorában és a Havasi Balázs Symphonic Concert Show-ban. Az elmúlt évek közös munkája érlelte ki műsorukat, ami autentikus magyar népi énekekre épül és alappillére a többszólamúság.

Az a cappella könnyűzene megszólaltatására is tökéletesen alkalmas. Erre kiváló példa a Jazzanation, Magyarország első számú jazz-acappella együttese. A tízedik éves fennállását ünneplő, rendkívül sokoldalú repertoárral rendelkező énekegyüttes a közelmúltban nyerte el a Lipcsei Nemzetközi Acappella Verseny nagydíját és közönségdíját egyaránt. Június 14-i koncertjükön Várallyay Katus, Homor Máté, Kanizsa Gina és Fábián Attila mellett bemutatkozik a formáció két újonnan érkezett tagja, Iványi Márti és Bolyki Sára.

Koncert időpontok:
17 óra – Hablatt 18 óra – Dalinda 19 óra – Jazzation 20 óra – Faraualla (IT) 21 óra – Fool Moon

Tekintettel arra, hogy a Budapesti A Cappella Fesztivál díszvendége Olaszország déli, Puglia régiója, koncertek mellett a közönségnek az olasz gasztronómia jellegzetes ízeivel is lehetősége nyílik közelebbről megismerkedni.

Az egész napos ingyenes rendezvény szervezője a Várkert Bazár és a Hangvető. Az esemény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.