Mi már olvastuk: Håkan Nesser – Nő anyajeggyel

Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk. Ezúttal egy fordulatos skandináv krimit ajánlunk figyelmetekbe.

Håkan Nesser – Nő anyajeggyel

Első mondatok: „Fázott. Ígéretes, könnyű havazással indult a nap, ám ahogy közeledett az ebédidő, a tengerről fújó erős szél a havat átlósan hulló esővé változtatta, mégpedig a legrosszabb fajtából.”

A történet: Egy krimi, amely minden meglepetést mellőzve egy gyilkossággal kezdődik: egy középkorú, unalmas életet élő nyárspolgárt a felesége holtan talál az otthonában. Két golyó a mellkasát, kettő pedig az ágyékát találta el. A rendőrség Van Veeteren főfelügyelővel az élen tehetetlen. Aztán egy megkérdőjelezhető múltú tanárt is ugyanilyen módszerrel gyilkolnak meg. Az áldozatok között látszólag semmi kapcsolat, így a nyomozók a múltban kezdenek kutakodni, és reménykednek benne, hogy a gyilkos nem csap le újra.

Az erőssége: Gyönyörűen megkomponált történet, amely (skandináv módra) szakít a klasszikus krimik hagyományaival. Sehol egy Hercule Poirot vagy Sherlock Holmes, ehelyett kapunk pár ideges, de elhivatott rendőrt, akik szenvednek a téli zimankótól, és még magánéletük is van. Ők azok, akik szerint a sajtótájékoztató olyan, mint az élveboncolás, és akik nyakig süllyednek a lakossági bejelentésekben, hátha találnak köztük egyetlen használható információt. Közben belelátunk a gyilkos és az áldozatok fejébe is, a végére pedig csak kapkodjuk a fejünket. Az ember úgy csukja be a regényt, hogy újra rá kell döbbennie: az élet bizony nem fekete-fehér, még csak nem is szürke, teljes igazság pedig talán egyáltalán nem is létezik.

Az íróról: Håkan Nesser svéd író első regénye 1988-ban jelent meg, de csak tíz évvel később hagyott fel az írás kedvéért a tanári pályájával. Könyvei elsősorban bűnügyi történetek, 19 országban jelentek meg eddig. Jelenleg New York Greenwich Village negyedében él feleségével.

Hol, mikor olvasd: Ha a regény búskomor hangulatát ellensúlyozni akarod, bátran vidd ki a strandra, de ha teljesen át szeretnéd élni az élményt, várd ki vele a sötét téli estéket. (Utóbbi esetben viszont ne csodálkozz rajta, ha egy ideig nem lesz kedved mosolyogni.) Arra mindenképpen ügyelj, hogy a könyv a felétől letehetetlen, a végén pedig tovább kattog rajta az ember agya, úgyhogy érdemes rá elegendő időt szánni.

Animus Kiadó, 3590 Ft