Mi már olvastuk: Håkan Nesser – Nő anyajeggyel

Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk. Ezúttal egy fordulatos skandináv krimit ajánlunk figyelmetekbe.

Håkan Nesser – Nő anyajeggyel

Első mondatok: „Fázott. Ígéretes, könnyű havazással indult a nap, ám ahogy közeledett az ebédidő, a tengerről fújó erős szél a havat átlósan hulló esővé változtatta, mégpedig a legrosszabb fajtából.”

A történet: Egy krimi, amely minden meglepetést mellőzve egy gyilkossággal kezdődik: egy középkorú, unalmas életet élő nyárspolgárt a felesége holtan talál az otthonában. Két golyó a mellkasát, kettő pedig az ágyékát találta el. A rendőrség Van Veeteren főfelügyelővel az élen tehetetlen. Aztán egy megkérdőjelezhető múltú tanárt is ugyanilyen módszerrel gyilkolnak meg. Az áldozatok között látszólag semmi kapcsolat, így a nyomozók a múltban kezdenek kutakodni, és reménykednek benne, hogy a gyilkos nem csap le újra.

Az erőssége: Gyönyörűen megkomponált történet, amely (skandináv módra) szakít a klasszikus krimik hagyományaival. Sehol egy Hercule Poirot vagy Sherlock Holmes, ehelyett kapunk pár ideges, de elhivatott rendőrt, akik szenvednek a téli zimankótól, és még magánéletük is van. Ők azok, akik szerint a sajtótájékoztató olyan, mint az élveboncolás, és akik nyakig süllyednek a lakossági bejelentésekben, hátha találnak köztük egyetlen használható információt. Közben belelátunk a gyilkos és az áldozatok fejébe is, a végére pedig csak kapkodjuk a fejünket. Az ember úgy csukja be a regényt, hogy újra rá kell döbbennie: az élet bizony nem fekete-fehér, még csak nem is szürke, teljes igazság pedig talán egyáltalán nem is létezik.

Az íróról: Håkan Nesser svéd író első regénye 1988-ban jelent meg, de csak tíz évvel később hagyott fel az írás kedvéért a tanári pályájával. Könyvei elsősorban bűnügyi történetek, 19 országban jelentek meg eddig. Jelenleg New York Greenwich Village negyedében él feleségével.

Hol, mikor olvasd: Ha a regény búskomor hangulatát ellensúlyozni akarod, bátran vidd ki a strandra, de ha teljesen át szeretnéd élni az élményt, várd ki vele a sötét téli estéket. (Utóbbi esetben viszont ne csodálkozz rajta, ha egy ideig nem lesz kedved mosolyogni.) Arra mindenképpen ügyelj, hogy a könyv a felétől letehetetlen, a végén pedig tovább kattog rajta az ember agya, úgyhogy érdemes rá elegendő időt szánni.

Animus Kiadó, 3590 Ft

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari Nemzet Színésze

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari