Folkudvar Kapolcson

2015. július 24.
Ma indul a Művészetek Völgye és vele együtt a FolkUdvar Kapolcson, amit a Fonó, a Hagyományok Háza és a Kobuci kert együtt hozott létre.

Lehet majd ébredezni, koncerteket hallgatni, a FolkEmbassy Szabadegyetemen okosodni, felnőtteknek szóló ízes esti meséket hallgatni és népi mesterekkel bütykölni, majd hajnalig mulatni! A Folkudvar olyan művészekkel vár minket, mint például Sebestyén Márta, Bognár Szilvia, Agócs Gergely, Dresch Mihály, a Tükrös és olyan adatközlőkkel, mint Kodoba Florin vagy Varga István ‘Kiscsipás’.

A Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kobuci Kert először állt össze, hogy a 25. Művészetek Völgyében közös Folkudvart működtessenek. Az néphagyomány népszerűsítésére létrejött udvar házigazdái a Fölszállott a páva vetélkedőben országos hírnévre szert tevő Berecz István és a két Junior Prima díjas prímás vezette Hungarian Folk Embassy – Magyar Népzenei Nagykövetség.

A szervezők formabontó elképzelése alapján, egy olyan közösségi teret hoznak létre, ahol bárki megismerheti, a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink izgalmas, különleges oldalát. A program összeállításakor nemcsak a táncházas közönség megszólítása, Kapolcsra való lecsalogatása volt a cél, hanem azok kiszolgálására is nagy hangsúlyt fektettek, akik még nem ismerik – vagy nem jól ismerik – a népi kultúra mai varázslatos megélési módjait.

Délelőttönként napindító tánckurzus a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival, a kézművesmesterek segítségével pedig a nemezelés és a bútorfestés hagyományait lehet megismerni, sőt a bátrabbak maguk is kipróbálhatják ezeket, és ha minden jól megy, a látogatók közreműködésével elkészül az udvar nemezszőnyege is a 10. nap végére.

A délután hatalmas balkáni, nemzetiségi bulival indul, ezekről a Kolo, a Csürrentő, a Csángálló, a Falkafolk, a Babra és a T’rakija zenekarok gondoskodnak. Minden este 6 órakor a FolkEmbassy-Kertem szabadegyetemé a terep, ahol a kerekasztal-beszélgetések sokféleségét a vendégek széles palettája biztosítja.

Az esti hangulatot a felnőtteknek szóló népmesék alapozzák meg meghívott mesélők és a Hagyományok Háza népmesetanfolyamának hallgatóinak tolmácsolásában. Az esték fénypontjai természetesen a koncertek lesznek és az azt követő hajnalig tartó folkkocsmák – kizárólag élő népzenével. A Folkudvar színpadán olyan legendás előadók fordulnak meg mint Sebestyén Márta, Bognár Szilvi, Dresch Mihály, Szokolay Dongó Balázs, a Tükrös együttes vagy épp a Fonó zenekar. Mellettük helyet kapnak a legkiválóbb fiatal zenekarok is, mint a Magos, a Zagyva banda, a Bazseva és a Berka együttes.

Most már csak egy feladat maradt: július 24-étől irány Kapolcs és a néphagyományok felfedezése.