Ismerkedj a fával: Wood Arts Intarsia Workshop

2015. augusztus 24.
Folytatódik a Wood Arts Intarsia szervezésében az a kézműves workshop, ahol a klasszikus intarziakészítés rejtelmeiben mélyedhetünk el. A workshop megálmodója és házigazdája Sándor László, intarziaművész és grafikus.

Sándor László a tradicionális intarzia technikát felfrissítve készít egyedi intarzia portrékat, amelyek eljutottak már Olaszországba, Mexikóba és Amerikába is. Készített már egyedi karóra számlapot is egy fából készült karórákat gyártó világcég felkérésére.

Az intarzia portrék egyediségét a felhasznált egzotikus fafajok színe és erezete mellett az elkészítés sajátos, fotó-realisztikus módja teszi különlegessé. A furnérlemezek egyedi textúrája és a fénytörésből adódó „színjátéka” egyszeri és megismételhetetlen végeredményt nyújt.

A lassan kihaló szakma feltámasztására tett törekvéseként workshop indításával bátorítja az érdeklődőket a fával való közös ismerkedésre, saját kreativitásuk kibontakoztatására. Augusztus 25. és 27. között rendezik meg a második intarziás kézműves workshopot a Wood Arts szervezésében Budapesten.

A tanfolyamon bárki kipróbálhatja magát, aki szereti a kézműves munkát, szereti a fát és nem fél vágókést használni. A teljes tematika leírása és az összes információ megtalálható a woodartsintarsia.com oldalon.

Az első nap szinte teljes egészében egy folyamatos prezentáció. Ez persze nem egyoldalú előadás, lehet kérdezni, beszélgetni a témáról, de a művész igyekszik átfogó képet nyújtani a szakma kialakulásáról, történetéről, művészettörténeti jelentőségéről, a bútordíszítésről régen és ma, az anyagismeretről, a hazai és külföldi példákról a képalkotásban, az eszközismeretről és a baleset-megelőzésről.

A három napos kurzus rendkívül rövid idő ahhoz, hogy komolyabb végeredménnyel kecsegtessen, de nem lehetetlen. A kis méretek mellett lehetőség van nagyobb felületen is kísérletezni, a Wood Arts sablonokból válogatva vagy saját ötlet megrajzolása alapján is.

Jelentkezni a weboldalon keresztül lehet, illetve a művészettörténeti előadásra jelentkezők levélben jelezhetik részvételi szándékukat.

Sándor László három portréja egyébként a Duna Palotában a Kézművesség 2015 országos iparművészeti és kézműves kiállításon került kiállításra. Az aktuális tárlatnak az Irányi utca 5. szám alatti Circle Line HQ Fodrászat és Galéria különleges helyszíne ad otthont. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.