Mi már olvastuk: Margit Auer – Mágikus állatok iskolája

2015. szeptember 04.
Ezen a héten ismét egy szuper gyerekkönyvet szeretnénk ajánlani nektek. Mert megérdemli!

Margit Auer – Mágikus állatok iskolája

Első mondat: „Az öreg minibusz fáradtan pöfögött, kerekei hangosan zörögtek a jeges úton.”

Történet: A Mágikus állatok iskolája tulajdonképpen egy sorozat, amely a németországi gyerekirodalom legnagyobb sikeres mostanság. Melyik gyerek ne szeretne egy saját állatot? Egy beszélő állatot, aki mindenben segíti őt. A Winterstein iskola diákjainak, Idának, Benninek és a többieknek szerencséje van. A történet legelején az osztály ugyanis új osztályfőnököt kap Miss Cornfield személyében. Aki kicsit fura, és magával hozza még furább ismerősét, Mr. Morrisont, akiről kiderül, hogy minibusszal járja a világot, hogy beszélő állatokat találjon. És mit kezd a beszélő állatokkal? Miss Cornfield tanítványainak adja: mindig annak, akinek a leginkább szüksége van rá, aki nem találja a helyét, aki magányos. Hőseinknek így lesz saját mágikus állata.

Erőssége: Margit Auer könyvsorozatát a mágikus állatok teszik különlegessé. Ezek az állatok a gyerekek házikedvencei, barátai és segítői is egyszerre. Velük a gyerekek teljessé, magabiztossá válnak, tudják, mit tegyenek nehéz helyzetben, képesek kiállni magukért, a bennük rejlő erőt kibontakoztatni, kockáztatni, fejlődni. Nem változnak meg, csak határozottabbá, jobb emberekké válnak. És így már egymás felé is jobban tudnak nyitni, hogy valódi kapcsolat alakuljon ki közöttük.

A mágikus állatokkal a szerző a gyerekek sokrétű kapcsolati igényét ragadja meg: a gyerekek egyrészt társaságra vágynak, kíváncsiak, érdeklődőek, és nem szeretnek sokáig egyedül maradni. Másrészt szükségük van rá, hogy élményeiket megosszák egy olyan személlyel, aki figyel rájuk, rájuk hangolódik, elvárások nélkül megérti őket; szükségük van rá, hogy érzelmeiket kifejezzék, rosszakat is, jókat is, és azokat nekik visszatükrözzék, jogosságukat elismerjék. Szükségük van rá, hogy szeressenek valakit és őket is szeressék, hogy gondoskodjanak valakiről, és róluk is gondoskodjanak; hogy valakihez odabújva a mindennapok kiszámíthatatlanságából származó feszültségük és magányérzetük oldódjon; hogy fontosnak és különlegesnek érezzék magukat. Szükségük van arra, hogy gondtalanul játsszanak, ugyanakkor arra az érzésre, akár illúzióra is, hogy irányítani tudják, kontrolljuk alatt tartják a világot. Minél kisebbek, és minél nehezebben kezelhető egy helyzet számukra, annál inkább igénylik a támogatást, együttlétet. A mágikus állatok gazdái – és a könyveket olvasó gyerekek – a felelősségérzetet, bizalom, kötődés élményét tapasztalják meg, a másik oldalról pedig a feltétel nélküli elfogadást, ragaszkodást, elvárások, ítélkezés nélküli kapcsolatot, amelyben megtanulnak mások igényeire figyelni és bízni magukban. Ugyanakkor a sok kalandos fordulaton keresztül a történeteik könnyed kikapcsolódást, felhőtlen szórakozást is nyújtanak az olvasóknak.

Az íróról: Margit Auer könyvei megszerettetik a gyerekekkel az olvasást. A vidám és fordulatos történeten kívül ezt segítik a nagy betűk, a rövid fejezetek és az illusztrációk. A sorozat hat kötetből áll, amelyek közül az első kettő már itthon is kapható.

Hol, mikor olvasd (fel): A könyveket 8 éves gyerekeknek ajánlják, akik már maguk is tudnak olvasni. De (tapasztalatból mondjuk) 6-7 évesek is élvezettel hallgatják, amíg anya meséli.

Babilon, 2990 Ft

Íme a második rész!