Még tart az Európai Hidak fesztivál

2015. szeptember 13.
Harmadszor rendezi meg a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált. A fókuszban 2015-ben Ausztria áll. A fesztivál gazdag programjában nemcsak a BFZ koncertjei, kortárs és barokk estje kapnak helyet, hanem a könnyebb műfaj képviseletében bemutatkozik a Soap & Skin with Ensemble, a Wolfgang Muthspiel Trio, a WüdaraMusi és Madame Baheux. Gloria Benedikt és Gergye Krisztián közös táncprodukcióval várja a közönséget, lesz Thomas Bernhard irodalmi est, kiállítás, filmvetítés, sőt egy kulturális városmarketingről szóló szimpózium is.

Európa egyik vezető kulturális intézménye, a Müpa és a világ tíz legjobbja között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar 2013-ban indította el együttműködését, amelynek célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa az európai identitást egy-egy ország kultúráján keresztül. Ahogy Jörg Widmann klarinétművész és kortárs zeneszerző találóan megfogalmazta: „A zenei örökség maga határozza meg egy ország identitását.”

Szeptember 11. és 16. között a sokszínű, gazdag kultúrával és komoly zenei hagyományokkal rendelkező Ausztria lesz a fesztivál fókuszában. A Müpa és a BFZ célja, hogy ezeket az értékeket közelebb hozza a magyar közönséghez, hogy jobban megismerhessük egymást.

Fischer Iván a hozzá különösen közel álló Gustav Mahler VII. szimfóniáját vezényli Hugo Wolf általa válogatott dalai mellett szeptember 11-én, 12-én és 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Emellett szeptember 16-án ismét lesz barokk muzsika egy kecses barokk táncbetéttel fűszerezve, és kortárs est is egy különlegesen innovatív osztrák együttes, az Ensemble PHACE muzsikusaival, akik bátran és szívesen hoznak létre estéről estére valami szokatlant és újat, akár a zene határain túl is. Az est karmestere Ernst Kovacic lesz.

A fesztivál könnyűzenei programjában a Soap & Skin with Ensemble, amelyet a Björkhöz és Patti Smith-hez hasonlítanak, a világ tíz legjobb gitárosa közé választott Wolfgang Muthspiel triója, az alpesi dalokban és osztrák slágerfeldolgozásokban erős WüdaraMusi, a humorban verhetetlen rezesekből álló Federspiel, valamint a friss és vakmerő női együttes, a Madame Baheux szerepelnek. Az évadkezdő programsorozat világzenei koncertjei a Ludwig Múzeum teraszán, szabadtéren lesznek.

Szeptember 13-án Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt közös táncelőadása „Kokoschka babája” címmel Afonso Cruz regényét eleveníti meg a Müpa Fesztivál Színházában. A táncelőadás élethű bábok révén, a kokoschkai gesztust sokszorosítva színpadára invitálja a 20. század három emblematikus alakját: a zeneszerző zseni Mahlert, a festőóriás Kokoschkát és a femme fatale-múzsa Alma Mahlert.

A Bridging Europe – Európai Hidak fesztiválon helyet kap egy Hangulatkoncert is a Müpa Üvegtermében, műsoron Mozarttal és Schuberttel: a darabokat a tehetséges fiatal zongoraművész, Villányi Dániel adja elő.

A programot filmvetítés is színesíti: Joseph Vilsmaier rendező-operatőr „Österreich Oben und Unten” című dokumentumfilmjében helikopterre szállva megmutatja Ausztriát „felülről”, de „alulról” is megismertet bennünket a végtelenül sokoldalú alpesi köztársasággal.

Szeptember 11. és 22. között, a fesztivál részeként Mosonyi Mihály-kiállítás is látható a Müpában. A tablókon nemcsak a zeneszerzőről készült korabeli ábrázolások, hanem főbb műveinek kottalapjai, a kották borítója, életének helyszíneit mutató korabeli fotók, metszetek is szerepelnek a Mosonyi-kutató Scholz Péter kísérőszövegeivel.

A Bridging Europe – Európai Hidak fesztivált 2015-ben az Österreichisches Kulturforum támogatja.