Roma gálával nyit a WOMEX 2015

2015. szeptember 03.
Budapestre költözik a világzene október 21. és 25. között, a WOMEX nemzetközi expón a Hangvető Kft. szervezésében.

Ötven országból több mint hatvan produkció várja a WOMEX közönségét egy műfajokon és kultúrákon átívelő zenei utazásra a hagyományostól a modernig, az elektronikustól a crossover stílusig. Egyetlen rendezvényen belül kaphatunk átfogó képet a nemzetközi világzenei színtérről. Tematikus esték, Közép-Kelet Európa hangjai, dallamok és ritmusok, amelyekre a világ különböző pontjain táncolnak: a WOMEX showcase fesztiválja a nemzetközi színtér sokszínű és kurrens trendjeinek kavalkádja.

A megnyitó, folytatva a 2011-ben Koppenhágában rendezett WOMEX magyar megnyitójának koncepcióját, a Hungarian HeartBeats témáját, az idei Gypsy HeartBeats gála is a Kárpát-medence zenéjét idézi meg annak sokszínűségében: az itt élő romák zenei alkotóereje előtt tiszteleg az idei megnyitó ünnepség a Müpában.

Romengo (Fotó: Farkas András)

A WOMEX szervezői büszkék rá, hogy idén a roma zene kerül középpontba, hiszen a romák kivételes szerepet játszanak a régióban. Amellett, hogy közvetítőként az itt élő népek zenéjét adták át és vitték tovább, saját hagyományukat is megőrizték a mai napig. A Gypsy HeartBeats programja elvezet a gyökerekhez, de a modern irányzatokba is bepillantást ad.

Palya Bea

A fellépők sorát a szlovákiai magyar Oláh Attila, a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttes egykori tagja nyitja, aki az ének és tánc párbeszédét mutatja meg; majd az autentikus cigány zenét játszó Romengo következik, akik az északkeleti országrész hagyományát tolmácsolják. Őket követve a belga Tcha Limberger lép színpadra, aki a szintó kultúrából talált el az erdélyi, kalotaszegi népzenéhez. Majd Palya Bea lép színpadra, akinek szintén gyökerei táplálják szuggesztív, a városi közönséget is megszólító előadását; majd végül megelevenedik a régi kávéházak cigányzenéje, amikor Radics Ferenc és Pál István Szalonna virtuóz együttese Kárpátalja hagyományaiból táplálkozó muzsikája veszi át a porondot. A megnyitón szereplő zenészek nem egyszerűen csak követik egymást, hanem izgalmas alkalmi felállásokban közösen is muzsikálnak majd. Az előadás lendületét táncház viszi majd tovább, hogy a WOMEX 15 megnyitója illő legyen a folytatáshoz: sokszínű, gazdag, dinamikus, helyi és egyben globális.


Tsha Limberger (Fotó: Paul Nickolas)

A további programokról a www.womex.com oldalon olvashatsz.