Gyermekirodalommal kétszer a Föld körül

2015. szeptember 14.
Hatvanötödik születésnapját ünnepli a Móra Kiadó, amely a klasszikus és kortárs, hazai és külföldi gyermek- és ifjúsági irodalom, valamint a gyermekkultúra hagyományőrző és értékteremtő szellemi műhelye.

Az 1950-ben alapított kiadó évente közel 200 címet jelentet meg, az első könyves élményt nyújtó babakönyvtől a gyermekversen, meseregényen túl, a kamasz és felnőtt korosztálynak is kínál értékes és érdekes irodalmi alkotásokat. A cég vezérigazgatója, Janikovszky Éva fia, Janikovszky János kiszámolta, hogy a kiadó által az elmúlt hatvanöt év folyamán megjelentetett kötetek egymás mellé téve, közel kétszer érnék körül az Egyenlítőt. Ez adta az ihletet fiatal képzőművészeknek, hogy logó terveket készítsenek, melyek közül a legkedvesebbet is kiválasztották.

A kiadóban kezdte munkásságát számos, mára klasszikusnak számító szerző, mint Janikovszky Éva, Lázár Ervin, Szepes Mária, Szabó Magda, Bálint Ágnes és Marék Veronika. Szintén a Móra Kiadónál jelentek meg a hazai és nemzetközi gyermekirodalom jelentős szereplőinek művei, mint Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Móra Ferenc, Zelk Zoltán, Erich Kastner, Astrid Lindgren, A. A. Milne és Antoine de Saint-Exupéry. A Móra névhez kapcsolódnak olyan emblematikus, mindannyiunk gyermekkorát meghatározó könyvek és szereplők is, mint a kisvakond, Tesz-vesz város lakói, Gőgös Gúnár Gedeon, Ablak zsiráf, Vidám mesék, a kis herceg, Harisnyás Pippi, A két Lotti, Frakk, Mézga család, Pöttyös Panni vagy Micimackó. Bizonyítandó, hogy a régi és új értékek jól megférnek egymás mellett, a kortárs szerzők is egyre nagyobb szeletét képviselik a kiadó választékának, és a Móra Kiadó részt vállalt a leginnovatívabb gyermekkönyves projektben, mint a BOOKR Kids digitalizált kiskönyvtár-applikáció fejlesztésben is.

Az Olvasás Világnapja alkalmából a Móra Kiadó több mint húsz nyelvre lefordított könyveiből és több kontinens olvasóinak bevonásával felolvasó maratont szervez az Olvasásklinikával együtt, október 9-én, az Olvasás éjszakája eseményhez kapcsolódva.