Borsi Flóra: Kreatív lélek és digitális varázslat

2015. szeptember 15.
Októberi lapszámunkban az ő fotóját választottuk a hónap műtárgyának, de nem vagyunk egyedül a lelkesedéssel: Borsi Flórának voltak már kiállításai Isztambultól Detroitig, arról nem is beszélve, hogy egy ideje már az ő fotójával indul a világszerte ismert számítógépes program, a Photoshop is!

Flóra mindössze 11 éves volt, mikor megismerkedett a Photoshoppal, de szinte azonnal elvarázsolta a képmanipuláció lehetősége. Most, évekkel később pedig már az ő egyik munkájával indul el a világszerte népszerű program: „ Az Adobe vezetői kerestek meg, hogy egy elkövetkezendő projektben szeretnék felhasználni a munkámat, és erre engedélyt adok-e. Hát persze, hogy igen volt a válaszom!” – meséli Flóra. „Rendkívüli érzés volt, hogy a program, amivel gyerekkorom óta dolgozom, már az én képemmel inspirálja a világ dizájnereit az alkotásra.”

Munkáiban bőven akadnak digitális manipulációval létrehozott, gyakran szürreális elemek. A digitális kor szülte új művészeti ág Flóra szerint több lehetőséget nyújt a „kreativitás és az alkotói szellem szélesebb körű megvalósításához, hiszen így létrehozhatóak olyasmik is, amik akár a klasszikus értelemben vett manuális retusálás során sem lennének elérhetőek”.

Emellett különösnek tűnhet, hogy IRÉEL című fotósorozata, melyben az általunk választott hónap tárgya is szerepel, szinte alig tartalmaz digitális utómunkát.  „Szerintem az ötlet a legfontosabb, és a kivitelezéséhez kell ez az eszköz. A képnek önmagában kell lenyűgöznie a nézőt, minden féle sallang – szöveg – nélkül. Az másodlagos, hogy a technikai háttér miben nyilvánul meg, és hogyan jött létre. Photoshoppal vagy anélkül, de valamit át kell adnia a képeimnek.” – magyarázza Flóra. „És talán amilyen elmosódott a határ a festészet és a fényképezés között az IRÉEL sorozatomban, talán pont olyan vékony a határ a manipulált és a szimpla fotográfia között, és ezt a vonalat erősíti a Photoshop is.”


(Egy kép az IRÉEL című sorozatból)

Az IRÉEL sorozathoz hasonlóan Flóra képein szinte mindig az emberi alakok állnak középpontban. Flóra képein felfedik törékenységüket, gyengeségüket, erejüket és szépségüket, hiszen Flóra számára a sokszínű emberiség jelenti a leginkább lenyűgöző témát: „Minden szép ezen a világon, de amennyi tényező kellett az emberiség létrejöttéhez, nekem az a leginkább lenyűgöző. Ez az egyediség pedig az emberek fizikai valójának kihangsúlyozásával a legszembetűnőbb. Egy specifikus növényt a világon több százan tehetnek a fotóik által halhatatlanná, de egy embert csak az arra érdemes fényképészek.”

Borsi Flóra fotóit persze nem csak a Photoshop használók ismerik. Volt már kiállítása Londonban, Detroitban és Isztambulban is, Flóra azonban nagyon figyel rá, hogy egészségesen élje meg ezeket a sikereket. „Ezek a kiállitások nem azért hasznosak, mert villognak az önéletrajzomban, hanem mert a világ szinte minden pontjára eljuthatnak a képeim, de ezeken az alkalmakon nem virtuális lájkok okoznak örömet, hanem a fizikálisan megjelenő emberek gratulációi. Csodálatos érzés szemben látni ezeket az embereket a munkáimmal, és érezni, hogy tényleg átadtam valamit.”

Flóra munkáit a weboldalán tudjátok megnézni.