Szívünk rajta: a legjobb mesék

2015. szeptember 25.
Negyedévente friss ajánlólistával rukkol elő a Bookline „Szívünk rajta" programja, hogy segítsen kiválasztani gyerekeink számára azt a könyvet, ami koruknak, élethelyzetüknek, érdeklődésüknek leginkább megfelel. És most megint itt van a legjobb gyerekkönyvek és gyereknevelési könyvek vadonatúj listája.

A „Szívünk rajta” könyvajánló program segít a szülőknek eligazodni a gyerekkönyvek piacán, és kiválasztani az épp aktuális kedvenceket. A program szerencsére nem feledkezik meg arról, hogy a szülő is olvas, ezért gyerekneveléssel kapcsolatos kiadványokat is ajánl, ezzel is megkönnyítve a választást. Az ajánlott könyvek közül egy szakmai csapat ítéli oda azt a megkülönböztető jelzést, egy virtuális matricát, ami a programot elindító Bookline és UNICEF Magyar Bizottság elképzelései szerint a jövőben megkönnyíti majd a könyvet vásárló szülők és gyermekek választását.

A szakmai bizottság tagjai: Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, az UNICEF nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Nagy Ervin színész, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, és a Budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola, illetve a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei.

A „Szívünk rajta” program őszi fordulójába rekordszámú, több mint 80 ajánlás érkezett, így a szakmai bizottságnak nem volt könnyű dolga, hogy kiválassza a négy kategória legfontosabb könyveit, összesen 23 alkotás kapott pozitív értékelést, és került be a program négy kategóriájának valamelyikébe (Mesél, Segít neki, Segít neked, Fejleszt).

D. Tóth Kriszta, a „Szívünk rajta” szakmai bizottságának tagja, bevallottan elfogult a programmal kapcsolatban: „Nagyon sok mindent szeretek ebben a programban. Hiteles, fontos, átlátható, valódi segítséget nyújt a szülőknek. És milyen sokféle! A legfrissebb listánk szerint egyszerre kap Szívünk rajta matricát például egy olyan hiánypótló kortárs, mint Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek című könyve, és egy olyan klasszikus, mint a Két Lotti, amit nemrég olvastam én is újra a saját lányommal.”

A „Szívünk rajta” program kiemelten fontosnak tartja, hogy olyan, gyermekkori problémákat is előtérbe állítson, mint az alkoholista szülők melletti életet bemutató már említett Elekes-könyv; vagy Tóth Krisztina Anyát megoperálták című könyve, ami a szülő betegsége esetén segít a gyereknek megérteni és feldolgozni a történéseket.

A „Szívünk rajta” program újraindul, a szervezők várják a könyvajánlásokat:
bookline.hu/szivunkrajta

A nyertes könyvek, 2015 ősz:

Mesél kategória:
(Olyan könyvek, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt meghatározó élményt jelenthet.)

Thierry Chapeau A csodapalást
Erich Kästner A két Lotti
Otfried Preußler A kis szellem
Wendy Panders, Evelien De Vlieger Félix időt csinál
Boncsér Orsolya Fogd rá a jetire
Torben Kuhlmann Lindbergh – Egy repülő egér kalandos története
C. S. Lewis Narnia Krónikái 2. – Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Michelle Knudsen, Kevin Hawkes Oroszlán a könyvtárban
Prakter Mariann Paprika és Rózsa – Udvarlós mesék
Takács Mari Piroska és a nagy mágus
Sajdik Ferenc, Csukás István Pom Pom meséi, Civakodó cipőikrek
Csukás István Süsü, a sárkány

Fejleszt kategória:
(A könyvek, amik ebbe a kategóriába kerülnek, az olvasást, a készségeket, a szókincset támogatják, erősítik.)

Lackfi János, Vörös István Apám kakasa
Lynn Huggins-Cooper
Találd fel magad

Segít neked kategória:
(Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére?)

Dr. Máté Gábor – Gordon Neufeld A család ereje
Vekerdy Tamás Érzelmi biztonság – Mit kell(ene) tudnunk a gyerekekről és magunkról?
A. S. Neill Summerhill- A pedagógia csendes forradalma

Segít neki kategória:
(Ezek a könyvek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket.)

Elekes Dóra A muter meg a dzsinnek
Eva Eriksson, Rose Lagercrantz A szívem ugrál örömében
Tóth Krisztina Anyát megoperálták
Írisz Agócs és Innes Shona Az élet olyan mint a szél
Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek
Janikovszky Éva Már iskolás vagyok
Guus Kuijer Minden dolgok könyve