Teltházas évadindítás, újdonságokkal teli évad

2015. szeptember 29.
Teltházas évadindítás, amerikai-magyar dokumetumfilm és egy újdonságokkal teli évad a Frenák Pál Társulatnál!

Két nagy sikerű, teltházas Birdie előadással nyitotta az évadot a Frenák Pál Társulat. A veszprémi Tánc Fesztiválja fődíját és közönségdíját egyaránt elnyerő előadás a Művészetek Palotájában, majd Egerben a Gárdonyi Géza Színház nagyszínpadán, a V. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál nyitóelőadásaként kezdte a szezont. „Lelkiállapotok, érzelmi hullámzások, belső rezzenések kristályvázát kapjuk, egy mesterien kidolgozott koreográfiát lenyűgöző táncteljesítményekkel…” – fogalmaz a kritika az előadásról. A produkcióhoz ebben az évadban, Vasas Erika, a társulat táncművésze, a Tricks&Tracks2 című előadás egyik főszereplője is csatlakozott. (A Birdie legközelebb november 6-án látható a Művészetek Palotájában.)

A Birdie próbáit egy filmes forgatócsoport is végigkísérte, hiszen Frenák Pálról Vittoria de Bruin amerikai filmproducer készít egész estés dokumentumfilmet. Az amerikai-magyar koprodukcióban készülő filmet 2011-ben kezdték el forgatni, közel 80 órányi nyersanyag született eddig, a forgatás jelen pillanatban Franciaországban zajlik. A koreográfus életéről, munkájáról, emlékeiről szóló film rendezője az elismert New York-i színházi rendező, David Schechter.

A lenyűgöző projekt előzetese itt látható, a filmről, a kezdetekről a producer megható őszintességgel beszél egy indiegogo kampány részeként, a projekt ugyanis közösségi finanszírozással is támogatható, az alkotók számítanak a nézők hozzájárulására és támogatására. (A linket itt találod.)

Nem a film az egyetlen, a táncművészet határain túl nyúló izgalmas együttműködés az évadban. November 13-án ROST&FRENÁK címmel az Erkel Színházban rendez nagyszabású dalestet Frenák Pál koreográfus Rost Andrea operaénekesnő számára. A Kossuth-díjas, világhírű szoprán így fogalmaz a közös munkáról: „Két olyan, egymást kiegészítő és támogató művészeti ág kapcsolódik majd össze, amiből valami egészen elképesztő dolog születik, reményeink szerint. Ez egy hatalmas játék lesz. Nagyon szeretem, amikor erre megfelelő társaim is vannak, amilyen Frenák Pál is, akivel az első találkozásunktól fogva értettük és éreztük egymást. Szerencsésnek tartom magam, hogy hozzá hasonló művészekkel dolgozhatok együtt, hogy ilyen izgalmas projektekben vehetek részt.”

A társulat természetesen a 2015-2016-os évadban is repertoáron tartja nagy sikerű, Tricks&Tracks 2. című előadását a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az együttes fennállásának 15. évfordulójára készült ünnepi előadás október 1-jén és 2-án látható a Trafó színpadán – a produkció valódi all-stars előadás, hiszen a társulattal régóta dolgozó művészek és a legújabb felfedezettek egyaránt színpadon állnak a legendás darabban.