Mi már olvastuk: Potozky László – Éles

2015. október 16.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Potozky László – Éles

Első mondat: „Huszonegyedik születésnapomra úgy döntöttem, meglepem magam egy igazi munkáslánnyal.”

A történet: 21. születésnapján kapcsolódunk be egy pszichológus hallgató srác életébe, hogy vele töltsük a következő négy évet. Ez az este meghatározza a folytatást, hiszen képbe kerül egy lány, vagyis A lány, Katje személyében. Együtt próbálnak „normális”, modern, nagyvárosi fiatallá válni. Csakhogy a múltjuk túl sok látható, és láthatatlan nyomot hagyott mindkettőjükön ahhoz, hogy ez ne sikerüljön. A fiú egyre csalódottabb, és egyre dühösebb, a megoldások egyre szélsőségesebbek, a megoldási kísérletek pedig először Katjen csattannak, majd bumeráng módjára ismét a főhőst találják el. De, hogyan tovább, ha minden terv csődöt mond? Meg lehet-e, meg kell-e változni, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, és mi legyen, ha úgy látszik, egyáltalán nem illünk a képbe?

Az erőssége: Az Éles egy illúziók nélküli generációs regény. Túllép azon a fiatalságképen, amit akár a média, akár a ködös ábrándok rajzolnak, és bemutat egy olyan forgatókönyvet, ami legalább annyira reális, csak sokkal kevésbé szívesen nézünk szembe vele. Érdeme, hogy amikor már úgy éreznéd, hogy ettől szomorúbb nem lehet, a szerző bedob egy olyan mondatot, félmondatot, amin akár hangosan is elneveted magad.

Az íróról: Potozky László 1988-ban született Csíkszeredán, jelenleg Budapesten él. Újságírást, kommunikációt és drámaírást tanult, jelenleg szabadúszó író és szerkesztő.

Hol, mikor olvasd: A fiatal szerző könyve egyáltalán nem egy habkönnyű olvasmány, de biztosan felejthetetlen élmény lesz. Akkor vedd kézbe, ha van időd odafigyelni a két főszereplő sorsának alakulására, és ha meg tudsz állni öt percre pihenni, amikor úgy érzed, egy-egy mondat különösen betalált.

Magvető kiadó, 2990 ft