Belga Filmnapok az Urániában

2015. november 19. |

Még két napig tart a Francia Nyelvű Belga Filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítéssorozat keretében kortárs belga filmrendezők francia nyelvű alkotásait láthatjuk.

A Francia Nyelvű Belga Filmnapokat 2006 óta évente megrendezték Magyarországon, legutóbb 2012-ben került sor az eseményre. Két év kihagyás után idén is a Vallonia Brüsszel közösség szervezésében folytatódik a rendezvény, amelynek fő célja, hogy bemutassa azokat a hazájukban sikeres és tehetséges belga filmrendezőket, akiknek a filmjeit még nem láthatta a magyar mozik közönsége.

A filmnapok keretében ma és holnap még két játékfilmet és egy rövidfilm-összeállítást vetítenek az Urániában. A korábban Cannes-ban is díjat nyert rendező, Benoît Mariage új filmje, A zebra csíkjai (Les rayures du zèbre) című tragikomédia főszereplője egy sportmenedzser, aki épp a következő nagy futballsztárt keresi Elefántcsontparton. Amikor rátalál egy fiatal tehetségre, Belgiumba viszi, hogy bajnokot csináljon belőle, de hiába „a fociban mindenki egyenlő” jelmondat, a kommunikációs nehézségek hol tragikus, hol komikus félreértéseket okoznak. Ezek ábrázolásán keresztül a belga rendező és főszereplő kitűnő összjátékkal, kíméletlenül kigúnyolja honfitársai pökhendiségét és rátartiságát.

Kadija Leclere belga-marokkói-francia koprodukcióban készült, Egy zsák liszt (Le sac de farine) című filmdrámájához saját életéből merített ihletet. A film intelligensen kezeli az olyan kényes kérdéseket, amilyen a nyugati és keleti kultúrák különbözősége, a fiatal lányok bontakozó nőiessége és a nők helye a marokkói maghreb társadalomban, avagy a generációk között lappangó konfliktusok.

A Francia Nyelvű Belga Filmnapok zárásaként egy rövidfilmes esttel búcsúzik a program. A fiatal, francia nyelvű belga alkotók rövidfilmjeikben sokszínű élettörténeteket, élményeket és tapasztalatokat mesélnek el, a barátságot kikezdő versengésről, önmagunkkal való megbékélésről vagy egy különös lottónyereményről.

A filmeket francia nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondással vetítik, jegyek kedvezményes áron, 1000 Ft-ért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Részletes program ITT!

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Kultúra

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari Nemzet Színésze

86 éves korában elhunyt Törőcsik Mari