Minden sarkon forgatnak New Yorkban

2015. november 22.
Az amerikai metropolisz a tengerentúli filmesek egyik kedvenc forgatási helyszíne. Évente legalább 30-40 közepes, vagy nagyköltségvetésű produkció jeleneteit itt veszik fel. Ezekből is merítve a Paramount Channel ezen a héten este 8-tól olyan filmeket vetít, amelyek New Yorkban játszódnak. Ennek apropóján itt van a világváros pár ikonikus helyszíne, amelyhez számos filmemlék kötődik.

Central Park

A Manhattan szívében elterülő, közel 4 km² nagyságú park vígjátékoknak, akciófilmeknek, de még horroroknak is kiváló hátteret szokott nyújtani. Bruce Willis is itt szántotta fel a pázsitot a Die Hard harmadik részében, erre felé henyélt a napon Robin Williams a Halászkirály legendájában, illetve ijedt meg a furcsa külsejű hajléktalantól Macaulay Culkin a Reszkessetek betörők 2-ben. Sharon Stone-nak sincsenek annyira jó élményei a helyről, ahogy erről a Sliverben megbizonyosodhatunk.

A Legfelsőbb Bíróság épülete

A robusztus oszlopsoráról ismert épület közkedvelt színtere a krimiknek, vígjátékoknak. Megfordult itt Al Pacino gengszterként a Carlito útjában, Gerard Depardieau a Zöld kártya francia bevándorlójaként és a kőkemény zsaru, Shaft bőrébe bújó Samuel L. Jackson is, amikor a városi nehézfiút szerette volna rácsok mögé dugni.

Bloomingdale’s áruház

Ami Londonnak a Harrod’s, vagy Párizsnak a Lafayette, az a new yorkiaknak a Bloomingdale’s. Hatalmas áruválasztékkal hívogatja nap, mint nap a vásárlókat és a turistáknak is kötelező program városnézés közben. Olykor a filmesek is felfedezik maguknak a luxusáruházat, amelyben elsősorban romantikus filmek forognak. Bejárt ide Woody Allen a Manhattan-ben, összefutott előtte Anne Hathaway és Kate Hudson A csajok háborújában, de itt látta meg először egymást John Cusack és Kate Beckinsale is kesztyűvásárlás közben a Szerelem a végzetenben.

Brooklyn-híd

New York 1869 és 1883 közt épített hídja Manhattant köti össze a város egyik legnépesebb kerületével, Brooklynnal.  Az impozáns függőhíd szerepelt a Francia kapcsolatban, a Bűbájban, a Hudson Hawkban, a Szükségállapotban, illetve a Kate és Leopold főszereplői, Hugh Jackman és Meg Ryan is romantikus pillanatokat éltek át a grandiózus építmény tövében.

Pláza Hotel

Az öt csillagos hotel szintén visszatérő helyszíne a hollywoodi filmeknek, de közben ádáz küzdelmet vív a másik helyi luxusszállodával, a Waldorf Astoriával a stábok kegyeiért. A Pláza némi előnyt élvez, mert már 1917-ben forgattak benne egy nagysikerű némafilmet. Az elmúlt évtizedekben pedig megfordult a falai közt Woody Allen (Annie Hall), Paul Hogan (Krokodil Dundee), Walter Matthau (Pláza Hotel), Robert Redford (A nagy Gatsby), de itt csábult el egy – egy légyottra Eddie Murphy is a Bumerángban.

Szabadság-szobor

A Hudson folyó partján, Liberty Island-on magasodó 46 méteres, masszív kő kolosszus, ami a franciák ajándékaként jutott el az Újvilágba, a legtöbbször használt new york-i szimbólum az amerikai filmekben, de még magyar stáb is forgatott a közelében a Valami Amerika második részében. A szobor látható volt többek közt az Egy nap New Yorkban című musicalben, a Funny Girlben, a Dolgozó lányban, illetve a Sorsügynökségben is.

Time Square

Bármennyire is drága, a filmesek rendszeresen lezárják az amerikai metropolisz központjában található teret, ahol naponta több mint 330 ezer ember fordul meg, miután ez a város egyik pénzügyi és kereskedelmi központja. Összecsapott ezen a helyen Elektro és Pókember a Csodálatos Pókember második részében, üldözték erre felé a kísérteteket a Szellemirtókban, és bóklászott a neonfényes tér romjai közt Will Smith is a Legenda vagyok című zombifilmben.

Fotók: Profimédia – Red Dot