Fullajtár Andrea Marlene Dietrich bőrébe bújik

2015. november 27.
Fullajtár Andrea egy legenda nyomába ered: december 1-én az Orfeumban Marlene Dietrich dalait, gondolatait idézi fel jazz-zenekarának kíséretével, Novák Eszter rendezésében.

Az Orfeum új sorozata a 1920-as, 30-as évek berlini éjszakáiba kalauzolja közönségét. Az első állomás a december elsején bemutatásra kerülő Boomerang Baby: a huszadik század egyik legnagyobb hatású bálványára emlékezik Fullajtár Andrea különleges előadói estjével.

Marlene Dietrich német színésznő dalaival, személyiségével nem csak a fronton harcoló katonákat, de az egész világot meghódította. 1930-ban lett amerikai filmsztár, és soha nem tért vissza Hitler Németországába. Világnézetét, dinamizmusát, a férfiakról és nőkről alkotott véleményét, és természetesen világhírű dalait Fullajtár Andrea tolmácsolja sok humorral, és egy háromfős jazz-zenekar kíséretével. Az esten részletek hangzanak el a Dietrich ABC című műből, és természetesen megszólalnak a legnagyobb slágerek is: a Fallin’ in Love Again, a Boomerang Baby, a Sag mir wo die Blumen sind, és a kihagyhatatlan Lili Marlen.

„Zöldi Gergő mondta sok évvel ezelőtt, hogy szerinte nekem Dietrich-dalokat kellene énekelnem. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, mert egyrészt nem vagyok énekes-színésznő, ráadásul elég speciális hangom van. Amikor megszületett ez az ötlet, elkezdtem beleásni magam az életébe, és elképesztően magával ragadott, hogy mennyire bátor nő volt. Beszólt Hitlernek és Goebbelsnek, együtt utazott a frontra a katonákkal… Olyan dolgokat csinált, amit nagyon sok kollégája nem mert. Egy emberjogi aktivista és egy pacifista keveredett össze benne. Nyilván közben egy szörnyeteg volt, a magánélete szintén megér egy misét, de az nagyon tetszik benne, hogy ilyen karakánul ki mert állni dolgok mellett. Dietrichnek két olyan irománya is megjelent angolul, amit Magyarországon még egyáltalán nem adtak ki. Az egyik az Éjszakai gondolatok, a másik, az izgalmasabb pedig a Dietrich ABC, amiben az ABC betűihez szavakat rendelt, és mindegyikhez írt pár mondatot. Rengeteg humor, emberismeret van benne. Novák Eszter rendezővel mindketten azt gondoltuk, hogy ez az, ami jól össze tudja kötni a dalokat, de lesz benne olyan is ami csak rólam szól. Ez nem egy Dietrich-imitációs este lesz, hanem inkább arról fog szólni, amik Dietrich kapcsán eszembe jutnak, vagy ahogy én látom a világot. Az egész este úgy van megszerkesztve, hogy az ő dalait adom elő, de nem őt utánzom – ez a lényeg.” Fullajtár Andrea

Bemutató: december 1. 21 óra
Helyszín: Orfeum, a pesti mulató
1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.

A Kultkikötő, a Kultúrpart és az Orfeum közös produkciója.

Fotó: Kalmár András