Mi már olvastuk: Sophie Kinsella – Hová lett Audrey?

2016. január 08.
Minden pénteken olyan könyvekről írunk nektek, amelyeket mi már olvastunk, szerettünk és jó szívvel ajánlunk.

Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?

Az első mondat: „Úristen, anya megőrült!”

A történet: A gimnazista Audreyval történt valami. Valami tragikus, aminek következtében három lányt kicsaptak az iskolából, ő pedig hónapok óta otthon él. Képtelen arra, hogy elhagyja a házat. A házban is napszemüvegben járkál, egyedül kisöccse szemébe képes a napszemüveg nélkül belenézni. A diagnózis: szociális szorongásos fóbia. A régóta bevált napi és heti minimál rutinokat két dolog zavarja meg: bátyja barátja, a narancsvigyorú Linus – aki nem hajlandó tudomásul venni Audrey korlátait; és a pszichológustól kapott új feladat, miszerint filmet kell forgatnia családjáról, környezetéről.

Az erőssége: Akármelyik családban történhet ilyen tragédia, amire valahogy reagálnia kell a családtagoknak: a Turner família zajos, zsibongó, mégis óvó-szerető mindennapjai példaértékű védelmi burkot vonnak Audrey köré, szülei és testvérei a lehető legtermészetesebben kezelik betegségét. Végtelen humor és szeretet árad a szereplőkből és a történetekből is, miközben Audrey küzd a saját démonjaival és korlátaival. Egy néhol eszement, néhol őrült, mégis a végsőkig összetartó családot látunk, akik bár „néha” Audrey agyára mennek, mégsem kívánhatna náluk jobbat! Az E/1. személyű történetmesélésnek köszönhetően első kézből kapunk információkat a betegségről: a szorongás átüt a lapokon, Audrey küzdelme a lehető leghétköznapibb dolgokkal is – mint amilyen a lakás elhagyása vagy kommunikáció egy idegennel – tapinthatóan valóságos, miközben a humor első számú fegyverré lép elő.

Az íróról: Madeleine Wickham Sophie Kinsella álnéven írja évek óta regényeit, köztük a világhírnevet hozó Egy boltkóros naplóját. A boltkóros Becky történetei immáron 11 kötetre rúgnak, emellett önálló regényekkel is kedveskedik olvasóinak Madeleine. Jelenleg iskolaigazgató férjével és három gyermekükkel Angliában él.

Hol, mikor olvasd? Tömegközlekedésen csak haladóknak ajánlott, mert a hangos hahotázás az utastársak figyelmét fogja maga után vonni. Ha még családalapítás előtt állunk, akkor azért, ha már vannak porontyok, azért – könnyed, vicces, mégis komoly téma, telis-tele hétköznapi tanulságokkal.

2392 Ft, Libri