Magyar újcirkusz siker Párizsban

2016. január 20.
Másfél hónap alatt több mint 18000 nézőt varázsolt el az első magyar újcirkusz társulat, a Recirquel, akik 39 alkalommal léptek fel az újcirkusz bölcsőjében, Párizsban.

Már nemcsak a Müpa közönsége, de a francia cirkuszkedvelők is a Recirquel egyre bővülő rajongói körébe tartoznak. A fiatal magyar társulat másfél hónapot töltött a francia fővárosban, ahol az itthon is óriási sikerrel futó Párizs Éjjel című produkciójukkal vendégszerepeltek a La Villette kulturális központ emblematikus színházában, a Cabaret Sauvage-ban. A produkció a Hermés francia divatház egykori kreatív igazgatóját, Jean Paul Gaultier-t is elkápráztatta, aki úgy nyilatkozott, hogy a Párizs Éjjel volt az egyik legjobb cirkuszi előadás, amit valaha látott.

A helyi média is elismerően nyilatkozott a társulat harmadik egész estés előadásáról. A Le Parisien egyenesen isteneknek és istennőknek nevezi a fiatal artistákat, kiemelve, hogy a közönség még sosem érezhette magát ennyire közel a cirkusz világához, hiszen szó szerint testközelből élvezhették a lenyűgöző mutatványokat. „Amint a magyar társulat színpadra lép, egy varázslatos szellő söpör végig a termen, mindenkibe életet lehelve, a hőmérő higanyszálát az égig emelve”, írja az anousparis.fr.

A csapatnak komoly fizikai kihívásokkal is szembe kellett néznie, hiszen – a próbákat is beleértve – több mint 72 órát töltöttek a színpadon, ami a cirkuszművészetben is igen tekintélyesnek számít. A rutinnak és a szerencsének köszönhetően a komolyabb sérülések elkerülték a társulatot, azonban kisebb horzsolásokkal, húzódásokkal így is számolniuk kellett, hiszen „az artista eszközök, azaz a rekvizitek könnyen felkarcolnak, leégetnek, elég egyetlen óvatlan pillanat és máris lemegy a glazúr.”

Ez az időszak nemcsak szakmai szempontból mérföldkő a társulat életében, de az együtt töltött hetek igazi családdá kovácsolták a csapatot, akiknek a fizikai fáradtság mellett a honvággyal, az idegen környezettel is meg kellett küzdeniük. Hazaérve sem pihenhettek sokat, hiszen a Müpás előadások mellett hamarosan ismét külföldi turnéra indulnak majd. Aki idehaza szeretné látni a társulat lélegzetelállító trükkjeit, annak érdemes sietnie, mert az óriási érdeklődés miatt egészen márciusig minden előadásra elkeltek már a jegyek.

Fotók: Lékó Tamás, Ipacs Szilvi

Bővebb infó a társulatról ITT!