Mi már olvastuk: Bökös Borbála – Szmirkó

2016. január 22. |

Hogyan lehet megszerettetni az olvasást a gyerekekkel? Van egy szuper tippünk. Szmirkó története kisebbeknek és nagyobbaknak is garantált élmény.

Bökös Borbála: Szmirkó


Az első sor: „A puhavölgyi tündériskola késő délután eresztette szélnek a tanulóit.”

A történet: A mese egy félig tündér, félig ember kisfiúról, Szmirkóról szól, aki híján van (még) varázserejének, ezért kirí a társai közül. Ráadásul folyton kalamajkába is keveredik. Egy nap elszökik, hogy megkeresse soha nem látott apukáját az emberek világában, de ehhez át kell kelnie a Lustán Tekeredőn, amely a tündérek és emberek világát választja el egymástól. Társa egy szipolymacska, Babuk. Szmirkó izgalmas útja során sok segítő baráttal találkozik, de számos megpróbáltatást is túl kell élnie, és elérkezik a pillanat, amikor az egész birodalom, varázslók, tündérek, manók és tűzsólymok jövője az ő talpraesettségén és bátorságán múlik.

Az erőssége: Varázslatos történet az életből vett valós problémákkal vegyítve (kapcsolati viszonyok, bátorság, kitartás). A nagyszerűen kitalált tündérvilág, az izgalmas karakterek megmozgatják az olvasók fantáziáját. Szmirkó szerethető kisfiú, akinek történetét olvasva fontos dolgokról is beszélgethetünk a gyerekünkkel. Nem utolsó sorban küllemében is csodás könyv: Lukács-Kalocsai Eszter illusztrációi gyönyörűek.

Az íróról: Bökös Borbála Nagyváradon született 1981-ben. Bölcsész végzettségét a Nagyváradi Állami Egyetemen szerezte, majd a Debreceni Egyetemen doktori fokozatot szerzett. Jelenleg Nagyváradon él és a Partiumi Keresztény Egyetem angol nyelv és irodalom szakán tanít. Számos irodalmi pályázaton vett rész, novellái, meséi megjelentek magazinokban, antológiákban, de kipróbálta magát forgatókönyvírásban is. Szenvedélye a mesélés, és a kitalált történetek által a szórakoztatás. Leginkább a történelmi kalandregények, illetve az ifjúsági fantasy, historizáló fantasy írása áll hozzá a legközelebb. A Szmirkó első mesekönyve.

Hol, mikor olvasd: Gyereklelkű anyukák akár kisiskolásoknak is felolvashatják, de kitűnő választás nagyobbaknak is, hogy az olvasás igazán élménnyé váljon. Ez már „hosszú mese”, ami csodás élményt nyújt.

Pongrác Kiadó, 3145 Ft

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra