Mi már olvastuk: Bökös Borbála – Szmirkó

2016. január 22.
Hogyan lehet megszerettetni az olvasást a gyerekekkel? Van egy szuper tippünk. Szmirkó története kisebbeknek és nagyobbaknak is garantált élmény.

Bökös Borbála: Szmirkó


Az első sor: „A puhavölgyi tündériskola késő délután eresztette szélnek a tanulóit.”

A történet: A mese egy félig tündér, félig ember kisfiúról, Szmirkóról szól, aki híján van (még) varázserejének, ezért kirí a társai közül. Ráadásul folyton kalamajkába is keveredik. Egy nap elszökik, hogy megkeresse soha nem látott apukáját az emberek világában, de ehhez át kell kelnie a Lustán Tekeredőn, amely a tündérek és emberek világát választja el egymástól. Társa egy szipolymacska, Babuk. Szmirkó izgalmas útja során sok segítő baráttal találkozik, de számos megpróbáltatást is túl kell élnie, és elérkezik a pillanat, amikor az egész birodalom, varázslók, tündérek, manók és tűzsólymok jövője az ő talpraesettségén és bátorságán múlik.

Az erőssége: Varázslatos történet az életből vett valós problémákkal vegyítve (kapcsolati viszonyok, bátorság, kitartás). A nagyszerűen kitalált tündérvilág, az izgalmas karakterek megmozgatják az olvasók fantáziáját. Szmirkó szerethető kisfiú, akinek történetét olvasva fontos dolgokról is beszélgethetünk a gyerekünkkel. Nem utolsó sorban küllemében is csodás könyv: Lukács-Kalocsai Eszter illusztrációi gyönyörűek.

Az íróról: Bökös Borbála Nagyváradon született 1981-ben. Bölcsész végzettségét a Nagyváradi Állami Egyetemen szerezte, majd a Debreceni Egyetemen doktori fokozatot szerzett. Jelenleg Nagyváradon él és a Partiumi Keresztény Egyetem angol nyelv és irodalom szakán tanít. Számos irodalmi pályázaton vett rész, novellái, meséi megjelentek magazinokban, antológiákban, de kipróbálta magát forgatókönyvírásban is. Szenvedélye a mesélés, és a kitalált történetek által a szórakoztatás. Leginkább a történelmi kalandregények, illetve az ifjúsági fantasy, historizáló fantasy írása áll hozzá a legközelebb. A Szmirkó első mesekönyve.

Hol, mikor olvasd: Gyereklelkű anyukák akár kisiskolásoknak is felolvashatják, de kitűnő választás nagyobbaknak is, hogy az olvasás igazán élménnyé váljon. Ez már „hosszú mese”, ami csodás élményt nyújt.

Pongrác Kiadó, 3145 Ft